ZAGREB: Predstavljen roman "VR'DOLSKA ŽEĐA"

ROMAN KOJI ISKAČE IZ SVAKODNEVNIH LITERALNIH TJEKOVA

U punoj dvorani Hrvatskog kulturnog kluba, u podrumu Muzeja za umjetnost i obrt u sklopu Glazbeno-poetsko poslijepodneva „Svetkovina ruža“ ljubitelji lijepe riječi uživali su u predstavljanju romana Vr'dolska žeđa Dragice Zeljko Selak, u glumačkoj izvedbi Nade Prodan i Marijana Grbavca.

Roman "VR'DOLSKA ŽEĐA" objavljen u nakladi Matice hrvatske Split i "Naših ognjišta", Tomislavgrad, koji je u 2012. godini bio na 13 i 14 mjestu "50 NAJČITANIJIH KNJIGA U HRVATSKOJ" prema izvještaju Hrvatskog knjižničarskog društva, predstavila je novinarka Ivona Jakić, dok je sa autoricom Dragicom Zeljko Selak razgovarala profesorica Maja Miljković, dopredsjednica udruge Svetkovina.

Tekstove su čitali Nada Prodan, glumica GKM-a i Marijan Grbavac, glumac, redatelj i voditelj Dramske skupine Proložac. O samom romanu koji govori o teškom životu našeg čovjeka iz Vrdola, Zabiokovlja u Dalmatinskoj zagori, o odnosu urbanog i ruralnog, o prošlosti, sadašnjosti i viziji budućnosti autorica je govorila biranim riječima, kazavši da u svom traganju za smislom, zbog čega u njezinim slikama života činjenično stanje uvijek počiva na pojedinostima koji pokazuju najoporiju crtu stvarnosti, pokušala zapisati istinita povijesna događanja, zemljopisne odrednice, blagdanske i težačke običaje i tradicionalna zbivanja u dijalektu kako bi ih spasila od zaborava. Radnja njenog romana Vrdolska žeđa tragična je priča u kojoj se unatoč svemu naslućuju tračci nade budući da je nesreća, što se tiče hrvatskog čovjeka, toliko jaka, da se čini kako je vječna i u tom njegovom svijetu beskrajna.

U romanu Vr'dolska žeđa autorica je obuhvatila misli i težnje utemeljene na čudesnim i pomalo bajkovitim običajima i bogatoj usmenoj predaji južno hrvatskog čovjeka, iz Zabiokovlja. Ona svojom pričom uvodi čitatelja u borbu sa poslijeratnim siromaštvom i nametnutim duhovnim poteškoćama, za životom sigurna opstanka i slobode duha. A takav je čovjek pun mudrosti i iskustva te jasnih i plemenitih odluka.

Roman zahvaća poslijeratne godine u kojim a se u mržnji prema tzv. ideološkom neprijatelju čovjeka suočava sa nacionalnom i ljudskom nesrećom koju se nije moglo zaobići i živjeti u izolaciji. Slike autoričinih priča su višeslojne, a misli traže i nalaze načine za iskazivanje neiskazivog… kao što je kazao u svom prikazu romana književnik Zvonimir Penović "ovi prozni prvijenac Dragice Zeljko Selak iskače iz svakdanjih literarnih tijekova, a da onim što sadrži najavljuje nesumljivo darovitu autoricu", a to je posvjedočio dugotrajan pljesak publike nakon izvođenja kratkog igrokaza iz romana Vr'dolska žeđa.

Frane Rojnica

Ostale fotografije u fotogaleriji pogledajte >>OVDJE<<

Rubrika: