XXII. Bašćinski glasi: Tradicionalni susret klapa u Rijeci

Bašćinski glasi - Tradicionalni susret klapa u Rijeci

Susret klapa „Bašćinski glasi“ jedina od rijetkih klapskih manifestacija uz Omiški festival koja je održala tradiciju dugu sada već 22 godine te se s ponosom identificira kao program očuvanja hrvatske kulturne i glazbene baštine čiju su vrijednost od samog početka prepoznali Grad Rijeka, matična Županija te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, ali i brojne klape koje nastup na ovom susretu smatraju prestižem u koncu sezone.

Da je riječ o zaista posebnoj manifestaciji koja baštini hrvatski identitet dokazuje i činjenica da sve klape koje nastupaju svoj repertoar izvode a capella (bez pratnje instrumenata), a takav način pjevanja u Dalmaciji i u hrvatskim mjestima uz more seže još u 15. ili 16. stoljeće.

Mjesec studeni, kažu organizatori tradicionalnih Bašćinskih glasa, mjesec je klapske pjesme u Rijeci vrhunac kojeg je, ove godine, 29. studenog u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Ove godine nastupit će deset vrhunskih klapa iz Dalmacije, Zagreba, Istre i Kvarnera. To je čarobni glazbeni doživljaj za  vaše uho, dušu i srce.

Bašćinski glasi posebno, uz Omiški festival, promiču pjevanje “na uho”, bez pratnje instrumenata, što je pravo izvorno klapsko pjevanje.

Jer “klapa” je nastala davno, bit će – u nekoj konobi ili kali u dalmatinskom primorju, kad je pjesmu poveo najviši glas, a zatim su se uključili i ostali pjevači, pjevajući istovremeno s vodećim glasom. Bitno je naglasiti “najviši glas”, jer su se prijatelji udružili, formirali klapu zato što su prijatelji, što su se povezali u društvo kao skladne naravi, a ne zato što su tražili ljude po njihovim glasovnim sposobnostima.

Pa nije ni danas drukčije: iako je klapska pjesma u svojem razvoju od iskona do danas poprimila mnoge umjetničke oblike, ostaje ono najbitnije, a to je – emocija.

Vi koji ste pravi ljubitelji klapa sigurno ćete nas posjetiti u Hrvatskom kulturnom domu 29.studenog. gdje će nastupit će deset vrhunskih klapa:

1. Klapa KASTAV
Voditelj: Saša Matovina

2. Klapa PASIKA
Voditelj: Jasminko Šetka

3. Klapa KASTAV (Ž)
Voditelj: Saša Matovina

4. Klapa VINČACE
Voditelj: Sveto Popović

5. Klapa KAMPANEL
Voditelj: Emil Martinović

6. Klapa LUKA (Ž)
Voditelj: Sveto Popović

7. Klapa MRIŽA
Voditelj: prof.Mirko Radan

8. Klapa Armorin (Ž)
Voditelj: Davor Capković

9. Klapa PINGUENTUM
Voditelj: Sanjin Radović

10. Klapa KOŽINO
Voditelj: Ante Rados

Više informacija: http://bascinskiglasi.com