Večer soparnika: Oživimo baštinu da bismo za baštinu živjeli

Soparnik - prepoznatljivi zaštitni znak Poljica

"Oživimo baštinu da bismo za baštinu živjeli", poznati je slogan Poljičke kneževine, gdje će se ovoga vikenda na manifestaciji “Dani Mile Gojsalić” okupiti ljubitelji poljičke tradicije, soparnika i klapske pisme.

O soparniku se puno toga zna, jer staro je to jelo poljičkoga kraja koje se sprema na poseban način, a ovogodišnja Večer soparnika, koja će se održati u petak, 18. srpnja 2014 u 20.30, ipak je po nečemu posebna, kaže organizator Ante Mekinić.

– Drago nam je što smo stigli i do 10. jubilarnog natjecanja u pripremanju soparnika. Sve zasluge u očuvanju tradicije pripreme ovog jela i njegovoj zaštiti idu Društvu Poljičana “Sveti Jure”. Mi u Kostanjama smo, međutim, prvi organizirali natjecanje u pripremi soparnika želeći od toga napraviti pravu kulturno-povijesnu i gastronomsku manifestaciju, a sve više gostiju i natjecatelja najbolji nam je dokaz da smo u tome i uspjeli – kaže Ante Mekinić.

Jubilarno natjecanje, kako najavljuje Ante Amulić, predsjednik KUD-a “Mila Gojsalić”, ponovno će okupiti vrsne znalce, ali i sve dosadašnje laureate.

– Naši su pobjednici svih ovih godina zaslužni za ovu lijepu priču o soparniku, a tradiciju pripreme prenosimo i najmlađima. Soparnik je mnogo značio kroz povijest, otkad je bio hrana siromašnih, a danas ga želimo sačuvati za naše nasljednike kao zaštićenu deliciju – kaže Amulić.

Zato će se zajedno s ostalima u pripremi soparnika prvi put okušati najmlađi, članovi Učeničke zadruge iz Srinjina. I početak “Dana Mile Gojsalić” bit će u znaku najmlađih, crkvenog dječjeg zbora iz Kostanja koji ima čak 62 pjevača i pjevačice.

Dok stručni sud bude kušao delicije, u pauzi će nastupiti KUD “Dalmacija”, a sve će i nakon proglašenja pobjednika završiti pjesmom i druženjem do sitnih sati.

Bit će to najbolji uvod u drugi dan manifestacije “Pripovid o Dalmaciji”, koja će u subotu na istome mjestu od 20.30 okupiti čak 11 klapa.

Tako će u Kostanjama zapjevati klape “Armorin” iz Zagreba, “Neverin” iz Kaštel Lukšića, “Ventula” iz Splita, “Bratovština Gorica” iz Sovića, “Kaleta” iz Zadra, “Kaše” iz Dubrovnika, “Mriža” iz Splita, “Nostalgija” iz Zagreba, “Pasika” iz Kostanja, mješovita klapa “Prvi komin Snježanin” iz Zagreba, “Vokalisti Salone”, a ovo je natjecanje posebno jer se pjevaju izvorne i autentične pjesme, a ne obrade kao na nekim drugim klapskim okupljanjima.

“Dani Mile Gojsalić” okrunit će se na najljepši mogući način – nagradama, a dobitnik je najvišeg priznanja “Mile Gojsalić” dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji je podrijetlom iz poljičkoga kraja.

U Poljicima se od 2003. održava kulturna manifestacija "Dani Mile Gojsalić".