UDRUGA PJEVAČA GANGAŠA ''RADOBILJA'' PRED BRISANJEM IZ REGISTRA UDRUGA U RH

Ovo je zadnja ganga koju smo za vas uvaženi čitatelji zapivali kršni momci iz Radobilja u omiškom zaleđu

Članovi udruge pjevača  gangaša "Radobilja" okupli su se kao ljubitelji gange a ponajprije radi očuvanja kulturne baštine i promicanja zaštite nepokretne, pokretne i nematerijalne kulturne baštine župe Kantuni - Kreševo, koja se nalazi u općini Šestanovac.

Pjevanjem gangaških napjeva koje su pjevali njihovi djedovi i pradjedovi u svim životnim prigodama, a kako pjevanje gange izumire, okupili smo se prije 12 godina i osnovali udrugu, a sve s ciljem "Da se ne zaboravi".

"Tu u kršu kamena i smilja
živi moja župa Radobilja."

"Radobiljo u srcu te nosim
gango moja s tobom se ponosim."


U ova teška vremena kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini "teška su vremena" nositi teret i predaju tradicije s koljena na koljeno iznimno je velika odgovornost. Odgovornost nas samih a i društva u cjelini.
Izlaz smo našli skupivši se iz pojedinačnih inicijativa da nastupimo zajedno, prepoznatljivo i tradicijski.

Već nakod dvanaest godina rada sustigla nas je besparica i već nekoliko godina se financiramo iz vlastitih đepova uz poneku inekciju naše lokalne samouprave. Ali nas je i dalje vodio entuzijazam pod vodstvom i prvim inicijatorima, Antom Tavrićem, Ivanom Balićem  Milanom Maslovom i svesrdne pomoći općinskih čelnika. Iako se članstvo prepolovilio u odnosu na početak rada i djelovanja što zbog članstva a što zbog financijskih razloga život na "infuziji" smo dočekali do ovih dana.

Ovim putem obavještavam sve one koji su čuli za nas kao jedinu udrugu koja izvorno štiti GANGU kao nematerijalno kulturno dobro i istinske promicatelje tradicijskih vrijednosti, prestali smo postojati kao Udruga gangaša "RADOBILJA" - Katuni, Kreševo, ali samo papirnato. Naš rad nastavljamo i dalje ali van registra udruga u RH iz razloga jer se ne možemo prilagoditi novom zakonu o udrugama, isključivo zbog prevelike odgovornosti. A i nitko od nas nije sposoban ni obučen da zna voditi tu silnu papirologiju, a za plaćanje knjigovodstvenih servisa nemamo sredstava. Velika pogreška je napravljena na nivou države jer su i velike i male udruge strpali u isti koš, a po našem razmišljanju je to trebalo odvojiti.

Vodeći se onom prvom koja nas je i okupila: "Da se ne zaboravi" ne prestajemo  pjevati gangu, ona je s nam i u nama. S njom živimo s njom ćemo i umrijeti.

U dvanaest godina postojanja udruga je nastupila na mnogim smotrama folklora širom Hrvatske, a iza njih su i dva nosača zvuka s gangaškim pjesmama.
Prošle godine snimljen je materijal za novi nosač zvuka koji rade renomirani muzikolozi i etnolozi u jednom zagrebačkom studiju, gdje će se gangaško pjevanje prvi put uglazbiti, ALI sve su bojazni da neće ugledati svjetlo dana.

Međutim, iako je ganga proglašena kulturnom nematerijalnom baštinom, ona ipak polako izumire, a usprkos crnim slutnjama, iz onih ulica skrivenih tamom i suhozidimna sunut će posljednji akordi gange iz grla radobiljskih momaka sildžija: "Gango moja, i ti si pri kraju, mi smo zadnji koji te pivaju." Voljeli bi kad bi bilo obrnuto.

Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su nas upotporili i davali nam potporu u našem radu.

 

 

Fotogalerija: 
Rubrika: