U Oklaju se održavaju tradicionalne Prominske igre

Prominske igre

Drniš, 30 travnja 2014. - U četvrtak, 1. svibnja 2014. iz središta Oklaja u 14 sati i 30 minuta svečanim mimohodom natjecatelja uz pratnju drniškog Gradskog puhačkog orkestra otvaraju se tradicionalne Prominske igre. Prve su održane za Praznik rada 1949. godine i od tad su promijenile više datuma održavanja i sad ponovo vraćene na prvosvibanjske svečanosti. Svih tih godina, pa i u vrijeme rata kadu su se održale u sklopu trogirskog hotela „Medena" gdje je većina Prominjaca bila u prognaništvu , smisao je ostala ista – zabaviti se, ne zaboraviti na tradicijska nadmetanja, te pokazati snagu i sportska umijeća kršnih Prominjaca.

U organizaciji Općine Promina ove godine zamišljene su kao višednevna manifestacija koja je započela izložbom starih fotografija i novinskih isječaka vezana uz "Prominske igre" i prikazivanjem dokumentarnog filma „Smijeh pod Prominom" iz 1975. godine koji prikazuje život Prominjaca u to doba. Dio prednatjecanja u balotama i malom nogometu već je održan ,a središnja će se odvijati sutra od 15 sati na prostoru hipodroma na prostoru između Oklaja i Suknovaca.

Sutra natjecanja započinju utrkom biciklista, nastavljaju se utrkama juniora, seniora i veterana .Tu su još natjecanja u bacanju kamena s ramena, šijanju, u balotama za žene i muškarce ,te finale malonogometnog turnira. Najatraktivnija ostavljena su za kraj, utrke na magarcima i konjima.
Pobjednike očekuju novčane nagrade,a pravo natjecanja osim u ove dvije zadnje trke imaju samo oni koji su korijenim Prominjci. U večernjim satima sutra priprema se u središtu Oklaja i kulturno zabavni program s nastupima KUU Miljevci, Sv. Ilija Kljaci i Promina , te Mate Bulića.

Završnica je u subotu 3. svibnja okrugli stol na temu razvoja prominskog kraja koji će okupiti brojene stručnjake , gospodarstvenike i potencijalne ulagače .U subotu se održava prva smotra prominskih vina za koju je pristiglo 34 uzorka , 20 bijelih i 14 crnih koje će ocjenjivati šest enologa.

Izvor: radiodrnis.hr