U Grabovici održana Večer gange, gusala i Igre prstena

Ima jedna: „gango moja i ti si pri kraju… mi smo zadnji koji te pivaju.

Koliko god istine bilo u ovim stihovima, sinoćnja Večer gange, gusala i Igre prstena u Eco-selu  Grabovica, koja je održana pod pokroviteljstvom ministra kulture HBŽ Petra Galića i načelnika općine Tomislavgrad, nas vodi na suprotan zaključak.

Naše pjesme su i te kako žive, što nam je pokazala i odlična posjećenost od oko 300 ljudi, i atmosfera u kojoj se slušala svaka riječ i komentirala izvedba, bilo najstarijih gangaša, bilo najmlađeg guslara Ivana Vidića iz Čapljine, koji je sa svojih 10 godina starosti i zavidnom vještinom još jednom dao do znanja da je naša nematerijalna baština u dobrim rukama.

Nastupilo je 10 ekipa gangaša i 7 guslara iz Livna, Tomislavgrada, Posušja, Širokog, Čapljine, Imotskog, Zagvozda, Splita i ostalih mjesta poznatih po vrsnim gangašima i guslarima. Osim njih, priređena je i partija u Igri prstena za koju se pobrinula Udruga igrača prstena iz Rame. Njihovi protivnici iz Sarajlija nisu imali prevelike šanse protiv iskusne ekipe iz Rame, no ovo je bila sjajna prilika da se prisjetimo jedne stare, i već zaboravljene razbibrige.
Nažalost, slušatelji radija Herceg-bosne, Kupresa i Livna nisu mogli gledati Igru, no u prijenosu uživo su barem ušima mogli uživati u cijeloj večeri. Odličan program pod kontrolom iskusnog voditelja Denisa Šabića je potrajao do kasno u noć, a pozitivni komentari gostiju su povod na se i sljedeće godine susretnemo na Večeri gange, gusala i Igre prstena.

Za kraj se možemo vratiti na početak i reći:

„Gango moja NISI ti pri kraju…NISMO zadnji koji te pivaju.“

Izvor: Eco-selo Grabovica