Tradicijska Hrvatska kuća u srcu Zagreba: Materina priča

U tradicijski uređenom izložbenom prostoru u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 31, otvorena je Hrvatska etno kuća 'Materina priča' u kojoj su predstavljeni etnološkim izlošci i autentični predmeti iz raznih krajeva Hrvatske, koji simboliziraju tradiciju i bogatstvo hrvatske kulturne baštine.

Idejna začetnica tog projekta je etno dizajnerica Mina Petra koja je istaknula kako će 'Materina priča' predstavljati hrvatsku tradiciju i baštinu kroz edukacijske projekte koji se planiraju kroz godinu.

Posebno mjesto u kući pripada Gradu Zagrebu i etno baštini njegove okolice, a obuhvaćeni su sadržaji i drugih dijelova domovine - slavonska i dalmatinska soba s konobom, simbolizirajući tako Hrvatsku u malome. Hrvatska kuća očekuje iduće godine velik broj stranih turista, nadajući se da će taj projekt obogatiti kulturnu ponudu grada i zainteresirati strane goste kojih je sve više u Zagrebu.
Objašnjavajući zašto se kuća naziva 'Materina priča', Petra je rekla da je velik dio naše tradicijske kulture i baštine očuvan do danas usmenom predajom i prenošenjem običaja, znanja i vještina s jednog naraštaja na drugo. Tako je majka imala zadaću prenositi ove tradicije i znanja na kćeri, pa smo stoga i ovu našu kuću baštine i tradicije nazvali simbolično 'Materina priča'.

Pogledajte priču objavljenu u Dnevniku HRT-a 25. prosinca 2011.