Svehrvatsko okupljanje budi u nama osjećaj ponosa i zajedništva

Predsjednik Kluba Ciste Velike i prijatelja

Razgovor - Frane Rojnica, promicatelj hrvatske baštine (Piše: Mira Ćurić)
Svehrvatsko okupljanje budi u nama osjećaj ponosa i zajedništva

Frane Rojnica predsjednik je Kluba Ciste Velike i prijatelja Zagreb te organizator festivala „Uz gangu i bukaru“ koji se ove godine održava jubilarni deseti put, 12. i 13. kolovoza 2016., u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata. Uz nastup brojnih kulturno-umjetničkih društava ove godine pripremaju multimedijski projekt uključivanja u program uživo Hrvata diljem svijeta pod krilaticom “Okupljeni u jedno”


Gospodine Rojnica, Udruga „Klub Ciste Velike i prijatelja“, čiji ste predsjednik, djeluje jedanaest godina. Podsjetite nas na zacrtane ciljeve?
- Cilj udruge je promicanje, razvitak, unapređenje i zaštita povijesnih, kulturnih, gospodarskih i ekoloških vrijednosti domovine Hrvatske. Udruga je osnovana u cilju promicanja, razvitka, unapređenja i zaštite hrvatske tradicijske baštine, zaštite povijesnih, kulturnih, gospodarskih i ekoloških vrijednosti domovine, te njihovo predstavljanje domaćoj i stranoj javnosti.

Udruga svake godine organizira festival za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture pod nazivom „Uz gangu i bukaru“. Ove godine upravo pripremate deseto izdanje?
- Pokrenuli smo i svakoga kolovoza održavamo festival „Uz gangu i bukaru” koji nastoji napojiti sve žedne kulturno-tradicijskog izričaja i zabave. Festival je osmišljen tako da na razne načine oživljava identitet našega zavičaja i Hrvata općenito, a usmjeren je na revitalizaciju i revalorizaciju hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina života kroz nastupe pjevača tradicijske pjesme gange, rere, ojkalice, bećarca…, svirača tradicijskih instrumenata, nastupa amaterskih kazališnih družina koji prikazuju tradicionalni način života, pjesničkih i književnih večeri hrvatskih književnika i radionice snimanja i montaže na temu etnografske baštine Hrvatske.
Prvi festival održan je 2007. u zaseoku Rojnica, a od 2009. održava se u kolovozu na lokalitetu Zadužbina povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
Prirodna „arena“ u okruženju stećaka, bunara, kamenog suhozida, graba, jasena, smilja… nudi posebno ozračje i povratak korijenima. Svehrvatsko okupljanje budi u nama neizbježan osjećaj ponosa i zajedništva!
Festival u cijelosti organizira Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreb i Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata.

Što Vas je prije deset godina potaknulo na pokretanje festivala?
- Svima su puna usta naše slavne povijesti i vrijednih lokaliteta koje posjedujemo. I to je sve od njih, uključujući i mjerodavne institucije. Na lokalitetu Vinogradina gdje su pronađeni vrijedni ostatci iz rimskog doba, dogodio se kulturocid betonažom za izradu grobnih mjesta. Na Zadužbini je kruna starog bunara svake godine u sve lošijem stanju i bojim se da će - ako se nešto ne učini - potpuno nestati.
Ponukan takvim stanjem naših vrijednih lokaliteta, ali i nepostojanjem mjesta gdje će i nematerijalna baština imati svoje mjesto, pokrenuo sam festival „Uz gangu i bukaru“.
Uz minimalna financijska sredstva devet godina s ekipom suradnika i zaljubljenika u narodne običaje pokušavamo u jedinstvenom ambijentu predstaviti šta je od gange, rere, bećarca, gusala, dipala još sačuvano kao i potaknuti mlade da nastave s tradicijom svojih djedova i pradjedova.
Od samih početaka festivala namjera mi je bila učiniti sve da ne zaboravimo  ono što je naše i što nas određuje te da mladi na jednom mjestu to mogu vidjeti, čuti i osjetiti.

Povod ovom razgovoru zapravo je zanimljiva koncepcija ovogodišnjeg festivala. O čemu je riječ?
- Sada kada se festival, rekli bismo, „uhvatio“, idemo i korak dalje. Prošle godine započeli smo s uključenjem dijaspore u program festivala “Spoj hrvatskog sjevera i juga” i reakcije su bile odlične. Ove godine za jubilarno deseto izdanje festivala uključujemo u program uživo dijasporu s četiri kontinenta pod naslovom „Okupljeni u jedno – uz gangu i bukaru“, a sve se internetom prenosi u svijet.
Planiramo doista bogat program: uz uobičajene sadržaje kao što su natjecanja u tradicijskim igrama, planiramo održavanje „Sabora Hrvata“ iz domovine i svijeta, na povijesnom lokalitetu Zadužbina te snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana.

Objavljeno na web sjedištu, a cijeli članak je u tiskanom izdanju.