Raskoš zavičajne baštine

Guslarica

18. kolovoz 2014. - Slivno u Imotskoj krajini ponovno je bilo u središtu pozornosti ljubitelja narodnih običaja i onih koji i danas i pored mnogobrojnih poteškoća, čuvaju narodnu baštinu. Četrnaesto izdanje popularnog Ganga-festa okupilo je do sada i najveći broj sudionika. Više od pedeset prijavljenih grupa i pojedinaca, jednostavno i nisu mogli dočekati izlazak na pozornicu ispred slivanjske škole.

Voditeljica programa Ivanka Luetić po nekoliko se puta ispričavala razdraganim gledateljima kako će program potrajati do jutra ukoliko svi dođu na pozornicu pa je u posljednji trenutak ipak napravljena mala selekcija. Ipak, oni najbolji, pjevači gange, guslari i diplari, odradili su odlično svoje programe. Pjesme je bilo odasvuda, Tomislavgrada, Posušja, Biorina, Podbablja, Bušanja, Runovića, Drinovačkog brda do živopisnog Slivna. Bilo je i onih od sedam i onih od 77 godina. Pjevale su majke s djecom, očevi sa sinovima, jednom riječju nešto lijepo i nesvakidašnje, a najmlađi bijaše Ante Kovač, sin poznatog guslara Strukića iz Posušja.

U malom moru dobrih pjevača, stručni ocjenjivački sud proglasio je pobjednike. U muškoj konkurenciji prvi pjevači gange su iz kulturne udruge Sveti Jure Biorine, potom Vuk i vučica iz Drinovačkog brda te ekipa iz Slivna, Marinko, Nikola i Uma.

A u ženskoj, prve su fenomenalne pjevačice Ceka, Ruža i Đuka iz Tomislavgrada. Treba im čestitati na pjevanju koje je izmamilo i najveći pljesak. Odlične su bile i tri sestre Nogalo iz Slivna na drugom te Slivanjske ruže na trećem mjestu. Među brojnim gostima bili su i župan Zlatko Ževrnja koji je i otvorio ganga fest pa dr. Mirna Šitum izaslanica Milana Bandića, na desetke Slivanjaca pristiglih iz cijeloga svijeta i njihovih prijatelja. Sve je na kraju pjesmom počastio i Matko Jelavić.

Ovu nezaboravnu narodnu feštu organizirala je poznata udruga žena Slivna, Slivanjka, na čelu sa agilnom predsjednicom Brankom Barić.