Radošić: Dobru tradiciju treba njegovati (video)

Rijetka su naselja u Dalmatinskoj zagori, poput živopisnog Radošića na sjevernoj strani Kozjaka, na čijem je prostoru gotovo u punoj funkciji eko-etno selo Škopljanci. Tamo je pedesetak starih kamenih kuća različitih veličina na oko 30 hektara uređenog prostora s kompletnom infrastrukturom, te uređenim sportsko-rekreativnim terenima i šetnicama između hrastova medunaca.

U Škopljance se može doći cestama iz Splita, Solina, Kaštela, Trogira, Sinja, Drniša, Zagreba te još iz dva smjera s obližnje autoceste -Prgometa i Vučevice. Tako Radošić ima šest ulaza - izlaza. Istodobno je udaljen tek dvanaestak kilometara od prve morske plaže. Ponoseći se na svoje eko-etno selo, mještani Radošića u šali kažu da je ono "centar svita" kamo skoro tijekom cijele godine dolaze velike skupine gostiju, najviše stranih. Treba spomenuti i atraktivnu tradicionalnu Seosku olimpijadu 19. po redu a održava se u ovu nedjelju, (27. svibnja) u eko-etno selu Škopljanci - Radošić.

Organizatori su pripremili i bogat kulturno – zabavni program,  gastronomsku ponudu, zabavni program za djecu, te izložbeno-prodajni sajam.

Skok u dalj s mjesta, kamena s ramena, potezanje klipa, jačanje, borba na gredi, potezanje konopa za žene, potezanje konopa za muškarce, obaranje ruke za žene, obaranje ruke za muškarce i revija bikova – bikijada kao kruna olimpijadi stari športova, a natjecanja počinju od 09.00 sati.

Ove godine Hrvatski savez za obaranje ruke po prvi put organizira Međunarodni kup u sjedećem položaju u obaranju ruke za muškarce i žene. Prema najavama, na ovogodišnjoj Seoskoj olimpijadi prijavljen je veliki broj natjecatelja u svim disciplinama iz cijele Hrvatske i inozemstva.

- Naša priča prepoznata je i izvan granica Hrvatske,  tako da očekujemo značajan broj turista, ne na samom događaju, već i ubuduće kao posjetitelje. Ove smo godine u program stavili i obaranje ruke za žene što vjerujem da će biti jako zanimljivo. Isto tako moram napomenuti da je već prijavljeno oko 30 bikova, neki već odrađuju pripreme u Radošiću – kazao nam je organizator Marko Škopljanac.

Prijave za natjecanje u pojedinim disciplinama primaju se na kontakt telefone i neposredno prije početka natjecanja kod centralne tribine. Svi snagatori svoju vještinu možete pokazati upravo u Radošiću.
Telefoni za prijave:  (021) 805-666 Mob.: 098/173 33 33, 098/ 735 111.

Na početku priloga vidjet ćete guslara Marka Škopljanca kako gusli, zatim diple i ojkavicu, i čuti Marka što je napravio za kulturnu baštinu.

Snimatelj: Ivan Meteš
Montažerka: Vesna Štefić Komosar
Urednik: Jagoda Martinović, Branko Pokrajčić
HRT, Globalno sijelo, 25. veljače 2012.

PrilogVeličina
Image icon radosic-etno01.jpg0 bajtova
Image icon radosic-etno02.jpg0 bajtova
Image icon radosic-etno03.jpg0 bajtova
Image icon radosic-etno04.jpg0 bajtova
Image icon radosic-etno05.jpg0 bajtova
Image icon radosic-etno06.jpg0 bajtova
Image icon radosic-etno07.jpg0 bajtova
Image icon radosic-etno08.jpg0 bajtova
Rubrika: