Pršutari zajedno osvajaju Europu

Osnivačka skupština klastera “Hrvatskog pršuta” održat će se 15. listopada u Dugopolju. Sazvao  ju je inicijativni odbor u kojemu su Željko Pilić i Vlado Prančić iz udruge “Drniški pršut” te Darko Markotić i Ante Madir iz udruge “Dalmatinski pršut”, a na nju su pozvani svi registrirani proizvođači dalmatinskog, drniškog i krčkog pršuta koji proizvode više od 90 posto svih vrsta pršuta u Hrvatskoj.

Osim njih hrvatski pršutari u Dugopolju očekuju ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, župane iz svih četiriju dalmatinskih i iz Primorsko-goranske županije, a pozvani su još i uzgajivači svinja te predstavnici znanstvene zajednice.

Iako su inicijatori od samoga začetka ideje željeli da članovi klastera “Hrvatskog pršuta” budu i proizvođači istarskog pršuta, oni se na skupštini u Dugopolju, kako sada stvari stoje, neće pojaviti u ulozi osnivača, ali im vrata ostaju otvorena.
- Otvoreni smo za sve s kojima proizvođači pršuta imaju poslovne kontakte. Bez obzira koliko netko od proizvođača bio velik, na tržištu je mali. Uvidjeli smo da udruženi imamo puno veće mogućnosti za ostvarenje naših ciljeva, a dva osnovna su što povoljnija nabavka kvalitetne sirovine i prodaja naših proizvoda na tržištu, kako domaćem tako i EU, koje je od 1. srpnja i naše tržište - kaže Ante Madir iz udruge “Dalmatinski pršut”, inače direktor proizvodnje u tvrtki “Pršut Voštane”.

Ciljaju na milijun komada

Pršut je, dokazano, jedini suhomesnati proizvod kojim Hrvatska može konkurirati na europskom tržištu. Zahvaljujući, uz ostalo, hrvatskom turističkom gospodarstvu, koje tu deliciju tijekom ljetne turističke sezone poslužuju gostima iz cijele Europe.

Nakon povratka u svoje zemlje ti ljudi kod svojih trgovaca traže pršut kakav su jeli u Hrvatskoj. To je rezultiralo da se kroz posljednjih mjesec-dva pršut hrvatskih proizvođača pojavio na policama velikih lanaca u Švedskoj, Austriji, Mađarskoj i Sloveniji, a razgovara se s trgovcima iz više drugih zemalja. Sadašnja proizvodnja svih pršuta u Hrvatskoj kreće se između 250 i 300 tisuća komada.

To je niti trećinu potrebnih količina samo na hrvatskom tržištu. Stoga su pršutari sebi postavili cilj da u nekoliko sljedećih godina proizvodnju podignu barem na milijun komada. Od 1. srpnja taj cilj nam je puno bliži nego ranije jer sada kao i naša konkurencija iz Italije ili Španjolske imamo ravnopravan pristup tržištu sirovine i kupcima naših proizvoda.

Naša je prednost kvaliteta pršuta koji proizvodimo, koji je daleko bolji od pršuta naših konkurenata. Udruženi u klaster “Hrvatskog pršuta” uvjereni smo da ćemo puno uspješnije ostvarivati te naše ciljeve - kaže Madir.

Piše: Toni Paštar
Izvor:Slobodna Dalamacija

Rubrika: