Poljički soparnik ćemo zaštiti na nivou EU

Petar Rodić

Kada se spomenu Poljica, svima najčešće prvo padne na pamet soparnik. Naravno, osim spomenute delicije, koja je uvrštena na listu zaštićenih kulturnih dobara, Poljica imaju bogatu kulturnu povijest i poznata su po svojoj prirodnoj ljepoti. Kada se spominje povijest ovoga kraja, valja posebno istaknuti važnost Poljičkog statuta koji je bio kodeks poljičkog običajnog prava, zakon po kojem se živjelo stoljećima.

Svake se godine se birao novi Veliki knez, kojeg su birali odabrani katunari među sobom, njih dvanaestorica, a biralo se bacanjem kamenčića na kumparane kandidata, gornjem sloju muške nošnje, koji su bili predloženi za Velikog kneza. Svaki kandidat bi svoj kumparan stavio ispred sebe i onaj na čiji bi palo najviše kamenčića on bi bio novi knez. Takav izbor, koji je bio prožet demokratičnošću, neposrednim odlučivanjem naroda, bio je jedini u Europi u to doba. Prije izbora novoga kneza bio je običaj da prošlogodišnji knez javno podnese račun za proteklu godinu. Izbor Velikoga kneza odvijao se svake godine na blagdan Sv. Jurja, 23. travnja, na Gracu u Gatima, u blizini crkvice Sv. Jurja, poljičkog zaštitnika.

Takvi običaji se i danas njeguju, tako da Poljičani prenose običaje i priče na nove generacije, kako bi ih sačuvali od zaborava. Petar Rodić danas obnaša funkciju Velikog kneza, i to već trinaestu godinu za redom.

- Danas se, baš kao i u davna vremena, Veliki knez bira na isti način, samo što to knez nema izvršnu vlast, već je obnašanje titule kulturološke prirode. Procedura se danas odvija u Domu kulture u Gatima oko datuma Sv. Jurja. Prije nego sam postao Veliki knez, tri godine sam bio Mali knez – rekao je Rodić.

Poljička Republika je izrazito bogata sa svojom povijesnom i kulturnom ostavštinom o kojoj se danas itekako vodi računa.

-  Trenutno radimo na izradi poljičkih nošnji i oružja, zatim radimo na zaštiti poljičkog soparnika na nivou Europske Unije, tu je i predana borba za zaštitu nekoliko autohtonih jela specifičnih za ovaj kraj, kao što je kozletina na brstinama.

Na području Poljica tijekom ljetnih dana održavaju se manifestacije na kojima se promovira poljička gastronomija, kultura i običaji. Važno je naglasiti da je riječ o entuzijastičnoj skupini koja je postigla to da su prvi u Hrvatskoj uspjeli zaštiti proizvod oznakom zemljišnog podrijetla.

Fotogalerija: 
Rubrika: