Otvorena izložba "Svadbeni običaji Sinja i cetinskog kraja"

Svadbeni običaji Sinja i cetinskog kraja /Foto: Krešimir Tiganj

U organizaciji Kulturno-umjetničkog središta Sinj jučer je u Galeriji Sikirica u Alkarskim  otvorena izložba ‘Svadbeni običaji Sinja i cetinskog kraja’.

Prije samog otvaranja izložbe, na Trgu kralja Tomislava i ispred Alkarskih dvora u izvedbi Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja, KUD-a Kamešnica Otok i KUD-a Glavice izvedena je predstava ‘Nevista je cotava’. Brojni građani koji su s namjerom došli pogledati ovu zanimljivu priredbu ili su se slučajno zatekli na ulicama grada mogli su vidjeti prikaz pomalo zaboravljenih običaja prošnje djevojaka, pripremanja svatova kod mladoženje i mlade te ritual dovođenja mlade u njen novi dom.

Cijeli program odvijao se uz tradicionalni ples i pjevanje ženske i muške rere te drugih napjeva koji su pratili svadbene običaje.

Nakon izvedene predstave, u Galeriji Sikirica upriličeno je  otvaranje izložbe na kojoj su prikazani razni predmeti vezani za svatovske običaje. Uz eksponate koje je za ovu prigodu ustupio Muzej Cetinske krajine, izložena je i ‘dota’ koju žene iz našega kraja još uvijek čuvaju i koje su ju za potrebe ovoga projekta ustupile Kulturno-umjetničkom središtu Sinj.

Izložba ‘Svadbeni običaji Sinja i cetinskog kraja’ dio je programa ‘Dana Alke i Velike Gospe’, bit će otvorena do 22. kolovoza, a moći će se razgledati u vremenu od 9 do 12 i od 18 do 21 sat.

Izvor: Ferata.hr

Rubrika: