Osnovan klaster "Hrvatski pršut"

Dugopolje, 15. listopada 2013. - U Dugopolju je osnovan klaster "Hrvatski pršut", koji će okupljati dalmatinske, istarske i krčke proizvođače pršuta radi zaštite njihovih interesa, a na osnivačkoj skupštini ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je podupro utemeljenje klastera ističući da će on biti partner Ministarstvu u rješavanju teškoća vezanih uz proizvodnju pršuta.

"Najvažnija je činjenica da će proizvođači pršuta udruženi u klaster bolje pripremiti projekte za korištenje financijskih sredstava iz EU fondova", istaknuo je ministar Jakovina. Također će se proizvođačima pršuta zajedničkim nastupom omogućiti bolji plasman njihovih proizvoda te veću dodanu vrijednost, korištenje novih tehnologija i nabavu repromaterijala za proizvodnju.
"Udruženi proizvođači pršuta proizvodit će više i jeftinije te će biti konkurentniji", istaknuo je ministar Jakovina. Klaster "Hrvatski pršut" bit će partner Ministarstvu poljoprivrede pri izradi strateških planova i dokumenata za razvoj poljoprivrede.

Na pitanje može li država poticajnim mjerama pomoći uzgajivačima svinja kako bi proizvođači pršuta imali što više domaće sirovine bez uvoza iz inozemstva, ministar Jakovina odgovorio je kako država to ne može učiniti u smislu dotanih poticaja jer je ušla u Europsku uniju koja ima zajedničku poljoprivrednu politiku. Poljoprivredna politika jedna je od najuređenijih u Europskoj uniji jer je gotovo 50 posto proračuna namijenjeno poljoprivredi i ribarstvu, a tu su pravila igre jasna, rekao je, ističući kako mi možemo samo između sebe učiniti svoju proizvodnju konkurentnijom.

Predsjednik klastera "Hrvatski pršut" Darko Markotić, koji je na tu dužnost izabran na osnivačkoj skupštini u Dugopolju, izjavio je kako su u klaster uključeni proizvođači dalmatinskoga, istarskoga, krčkoga i drniškog pršuta, a namjeravaju se povezati s domaćim uzgajivačima svinja, posebice u Slavoniji.

"Trenutačno se u Hrvatskoj na godinu proizvodi oko 250.000 komada pršuta, a uveze se barem još 350.000 komada. Sada nam je otvoreno tržište EU-a i - ako budemo konkurentni - godišnju proizvodnju pršuta možemo podići na gotovo milijun komada u idućih tri do pet godina", istaknuo je Markotić.