"Oj Čikolo, napoji mi dušu, napoji tilo"

Kako bi otrgnuli zaboravu ojkavicu, pjesmu uobičajenu u Dalmatinskoj zagori, nekolicina njezinih zaljubljenika s područja trogirskoga, marinskoga te kaštelanskog zaleđa i Drniša osnovala je svoj odbor koji radi na projektu “Ojkavico, pismo naša”.

I tako to uvijek biva u počecima pa sve od 1. Sabora ojkavice koji se održao 2010. u Blizni donjoj, 2. Sabor ojkavice, 2011. u Nevestu, 3. Sabor 2012., u Slivnu a ove godine 4. Sabor održava se u Čavoglavama 6. srpnja pod motom 'Oj Čikolo, napoji mi dušu, napoji tilo'.

Zahvaljujući UNESCO-u ojkalica je prepoznata i priznata kao svjetsko nematerijalno kulturno dobro kojem je potrebna zaštita od izumiranja. *

Dalmatinska zagora bogata prošlosti, siromašna u sadašnjosti s neizvjesnom budućnosti, ali uvijek se našlo mjesta i vremena za ljubitelje kulturne baštine nastojeći prenijeti daljnjim pokoljenjima ono što je od nje ostalo.

- Ovaj bismo Sabor kojemu su Čavoglave domaćin nakon Blizna, Nevesta i Sitnoga, mogli nazvati i večeri ojkanja i lipote jer će biti i jednoga i drugoga. Dosta je prijavljenih etno skupina s cijelog prostora Zagore koje se bave čuvanjem svojih običaja i tradicijskog nasljeđa, tako i pučkog pjevanja. Očekujemo i naše prijatelje koji izvode reru i gangu, a poseban gost bit će Marko Perković Thompson koji od početka podupire organizaciju Sabora - rekao je Ante Matić, jedan od inicijalnih začetnika “Ojkavico, pismo naša”.

* UNESCO se brine i o baštini kojoj prijeti izumiranje, koja je na bilo koji način ugrožena. Ojkanje, rera i ganga kao način pjevanja Zagore i dijela Dalmacije slavljeno je na listu ugrožene svjetske baštine.