Održani jedanesti Dani komina, pure i bronzina

11. Dani komina, pure i bronzina

U organizaciji udruge ‘Pokrenimo Tijaricu’ u Tijarici su jučer, po jedanesti put za redom, održani su Dani komina, pure i bronzina. Više od tri tisuće posjetitelja iz Dalmatinske zagore i BiH uživalo je u višesatnom programu.

Na ovoj jedinstvenoj kulturno-gastronomskoj manifestaciji na velikom kominu pripremana su pomalo zaboravljena stara tradicijska jela – kruh ispod peke, uštipak, raštika, pura, juha od pivca, maslo na starinski način, pečenje kukuruznog kruha, tzv. kukuruze i drugih zaboravljena delicija, koje su kušali i sami posjetitelji.

Nakon mimohoda sudionika folklornih skupina, vatru na kominu za početak pripremanja tradicijskih jela potpalio je župnik Tijarice don Mate Lekić. Nakon toga, na velikoj tijaričkoj pozornici svoj repertoar pokazali su Triljske mažoretkinje, Limena glazba ‘Sv.Mihovil’ Trilj, KUD ‘Krenica’ Gala, ‘Bijele Ruže’ Imotski, KUD ‘Sinj’, Ženska klapa ‘Ferata’ Sinj, Udruga gangaša Župe ‘Radobilje Katuni-Kreševo’, HKUD ‘Kočerin’, HKUD ‘Brda’ Izbočno, HKUD ‘Svi Sveti’ Jare, guslari Stipe Marinović, Vlado Mikulić, Tomislav Kovač Strukić, Dujo Sablić, gangašice iz Tomislavgrada, gangaši iz Posušja, pivačice iz Slivna i domaćin KUD ‘Tijara’ Tijarica.

Kada su završile rere, gange, gusle, linđo i bećarci, zasvirao je splitski Hit band, a onda su na scenu stupili i publiku razveseliti ponajbolji tamburaški sastav ‘Slavonske lole’.

Ovu manifestaciju odlično je organizirala Udruga ‘Pokrenimo Tijaricu’, a njena predsjednica Ana Bravić svim sudionicima nezaboravne tijaričke večeri udjelila je prigodne poklone i zahvalnice, kao i onima koji su ovu manifestaciju pomogli u organizaciji.

Pokrovitelji tijaričkih jedanestih Dana komina, pure i bronzina bili su Županija Splitsko-dalmatinska i Grad Trilj.