Održani 12. Dani komina, pure i bronzina

U organizaciji udruge ‘Pokrenimo Tijaricu’ sinoć je, po dvanaesti put za redom, održana manifestacija ‘Dani komina, pure i bronzina’.

Na ovoj jedinstvenoj kulturno-gastronomskoj manifestaciji i ovoga puta posjetitelji su mogli uživo vidjeti pripremanje starih i zaboravljenih jela na kominu i uz njega: kruha ispod peke, uštipaka, raštike, pure, juhe od pivca, spravljanje masla na starinski način, pečenje kukuruznog kruha tzv. kukuruze i drugih zaboravljenih delicija. Iako su pripremljene velike količine delicija, ubrzo su nestale s pladnjeva, jer su svi posjetitelji željeli kušati pripremljena jela.

Simboličnim paljenjem vatre na kominu, uz predsjednicu Organizacijskog odbora Anu Bravić 12. Dane komina, pure i bronzina otvorili su baka Iva i njen unuk Ante Voloder te mala Leona Omrčen.

U trosatnom kulturno-umjetničkom programu nastupila su brojna kulturno-umjetnička društva s područja Cetinskog kraja, zadarske i šibenske županije, kulturno-umjetnička društva iz Hercegovine,brojne skupine reraša, gangaša i diplara. Završni sati ovog tijaričkog spektakla pripali su veselom Slavoncu Šimi Jovanovcu i TS ‘Prijatelji’ iz Đakova.

Cjelovečernji program 12. tijaričkih Dana komina, pure i bronzina posjetilo je više od tri tisuće posjetitelja iz Dalmacije i susjedne BiH.

Više o ovoj manifestaciji donosimo kroz priče sudionika manifestacije u emisiji Hit radija ‘Didovina’ u srijedu, 5. kolovoza u 13 sati.