Održana 4. revija Obnavljamo baštinu

I ove godine organizirali su ju KUD Lovor iz Trnjana i Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba. Tijekom večeri održana je revija rekonstruiranih narodnih nošnji iz različitih krajeva Hrvatske, a ova godina bila je rekordna po broju natjecatelja izvan Slavonije.

Predstavljanje je započelo u poslijepodnevnim satima, kada je stručna komisija detaljno pregledala i proučila uradak svakog natjecatelja. Članice stručne komisije bile su diplomirane etnologinje Branka Uzelac, Katarina Bušić i magistra etnologije i kulturne antropologije Marija Gačić. Posebnu pažnju publike izazvala je sama revije u tijekom koje su se predstavili natjecatelji u 17 izlazaka.

Na kraju su nagrađene nošnje i to u 5 kategorija. Ovogodišnja revija protekla je u odličnoj atmosferi, a posebnu nagradu publike zasluženim gromoglasnim pljeskom dobili su gosti članovi KUD-a Dimitrije Tucović iz Beograda, ali i domaćini KUD Lovor. Uz njih nastupili su i ŽPS Vranovke, Denis i Dive iz Babine Grede i dio ansambla Udruge glazbene starine iz Gorjana.

Ukupno 18 natjecatelja iz cijele Hrvatske prezentiralo je svoje nošnje na reviji a osvajači nagrada su: Prva nagrada: MARIJA DAMJANOVIĆ iz STRIZIVOJNE, nošnju nosila unuka RUŽICA DAMJANOVIĆ Druga nagrada: VERONIKA FILIPEC iz HRVATSKOG ČUNTIĆA, nošnju nosila NEVENA JANDRIĆ Treća nagrada: IVA SPAJIĆ iz VRBANJE, nošnju nosila MARTINA ŠABIĆ

 

VIDEO INTERVJU: Razgovor s predsjednikom KUDa Lovor Trnjani gosp. Marijan Bakavić.
Rubrika: