Obilježena 21 godina od pogibije Josipa Jovića - prva žrtva Domovinskog rata

Plitvice, 31. ožujka 2012. - Navršila se 21 godina od pogibije prvog hrvatskog redarstvenika, Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata, koji je poginuo na Uskrs 31. ožujka 1991. Danas na Plitvicama u nazočnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i drugih dužnosnika te mnogobrojnih predstavnika MUP-a i Oružanih snaga Republike Hrvatske obilježeno je sjećanje na Krvavi Uskrs na Plitvicama.

Na Uskrs 1991. godine postrojba za posebne namjene kreće se prema Plitvicama, a na cesti balvani, barikade i pucnjava. Iako su hrvatski redarstvenici tog jutra uspostavili red, Hrvatska će ovaj dan pamtiti kao dan kad je pala prva žrtva Domovinskog rata.
U akciji hrvatskih redarstvenika protiv pobunjenih Srba poginuo je 22-godišnji Josip Jović. Jović je preminuo u helikopteru na putu do bolnice, a sedam pripadnika specijalne policije je ranjeno. Njemu u spomen, ali i u sjećanje na borbu za hrvatsku neovisnost i slobodu braniteljske udruge, visoki državni predstavnici i ove godine su se okupilii kod spomen-obilježja Josipu Joviću na Plitvicama.

Josip Jović (1969-1991) bio je prva žrtva u Domovinskom ratu, a poginuo je u redarstvenoj akciji "Plitvice" u sukobu sa srpskom "milicijom" Milana Martića na sam Uskrs, 31. ožujka 1991. Pokopan je uz sve vojne počasti na mjesnom groblju u Aržanu, a na Uskrs 1994. u Aržanu mu je otkriven spomenik. Josip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima.

Rubrika: