Najstariji Hrvat ima 105 godina, pjeva gangu i ni na što se ne žali

Vrtić nije postojao kada se rodio junak ove priče. Jednostavno jer se rodio prije 105 godina. Zove se Andrija. Živi u Velikoj Kopanici pokraj Đakova. Pjeva gangu i ne žali se ni na što. On je i službeno najstariji stanovnik Hrvatske.

Iako mu je sto peta na leđima, Andrija Prlić i dalje hrabro korača u život. 'Ja živim i danas živim kako ja hoću', kaže Andrija. Recepta za dugovječnost, kaže, nema.

Andrija danas voli i zapjevati, no nije mu uvijek bilo do pjesme. Iz rodne Hercegovine preselio se u Slavoniju jer je djeci htio omogućiti školovanje. Vrijedne težačke ruke zarađivale su u slavonskim poljima.

Njegova djeca danas su uspješni ljudi s vlastitim obiteljima. 'Ima nas sto, snahe, unuci, ima nas preko sto i znamo se svi', kaže Andrijin deveti sin Ivan.

Nakon smrti supruge, novu družicu nije tražio. 'Jesam bio, al sam odustao zato što više ne mogu ni da stojim na nogama', kroz smijeh će Andrija.

Kroz cijeli život vodila ga je samo jedna misao. 'Ljubav je sve i ljubav me dovela do ovoga i u ljubavi danas živim i moje snahe i moji sinovi i moje kćeri', kaže Andrija.

Dnevnik.hr

Rubrika: