Međunarodna smotra folklora "Stara je škrinja otvorena"

MSF Muć "Stara je škrinja otvorena" /Foto: Vojko Bašić/CROPIX

Muć, 20. srpnja 2014. - Otvorila se stara škrinja na Muću i predstavila više od tisuću folkloraša iz Hrvatske, ali i inozemstva. Međunarodna smotra folklora "Stara je škrinja otvorena" održana je na starome mjestu, na Radači, u organizaciji KUD-a “Branimir 888” i Općine Muć.

Svečana povorka svih sudionika od škole do Radače na najljepši je način najavila Međunarodnu smotru folkloraša iz svih krajeva zemlje, ali i inozemstva. Po dobrom starom običaju, sudionike, ali i prolaznike, domaćini su častili jelom i pićem, a glavna atrakcija bio je tovar jer su se svi željeli fotografirati baš s njim i iz njegovih košara uzeti koji uštipak.

Pred raspoloženu publiku prvi su izišli domaćini iz KUD-a “Branimir 888” iz Muća, s poznatim igrokazom “Umicanje divojke s derneka”, i po tko zna koji put dobili veliki pljesak.

Prve večeri nastupila su djeca, bili su izvrsni, a na drugoj večeri predstavilo se devet folklornih skupina, iz Zmijavaca, Bilja, Dugoga Rata, te naši prijatelji iz Čapljine, Makedonije, a posebno nam je drago što su nam stigli i folkloraši iz Poljske, Litve i Portugala.

U publici je sve s posebnim žarom pratio Branko Šegović, priznati koreograf, a plesalo se kolo, pivala ojkavica, ganga i rera, skakalo se na makedonske ritmove, vidjeli su se i plesovi Litve, Poljske, a posebno atraktivni bili su portugalski folkloraši.

Za “Staru škrinju” s Muća odavno zna folkloraški svijet jer je ova međunarodna smotra uvrštena u kalendar CIOFF-a, svjetske asocijacije folkloraša.

Nakon 13. smotre, s Radače su ponovno otišli zadovoljni gosti, ali i domaći koje je “Stara škrinja” vratila u djetinjstvo i mladost, u vrijeme kad je svaka kuća imala najmanje jednu škrinju s narodnim nošnjama i običajima svoga kraja.