Kulturna ruta bećarca i gange

Pleternica, 2. rujna 2017. - Projekt prekogranične suradnje pod nazivom „Kulturna ruta bećarca i gange“, kojeg su uspješno prijavili Grad Pleternica (RH) kao nositelj projekta i Općina Tomislavgrad kao partner u projektu, uspješno je ocijenjen od nadležnih tijela EU.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić su položile kamen temeljac za izgradnju prvog hrvatskog Trga bećarca i pratećeg Interpretacijskog centra. Riječ je o zajedničkom, 17,3 milijuna kuna vrijednom projektu Grada Pleternice i općine Tomislavgrad "Kulturna ruta bećarca i gange", koji će se s 85 posto sredstava financirati iz europskih fondova.

U Pleternici će se kroz infrastrukturne zahvate urediti središnji dio novog Trga bećarca, gdje će biti izgrađen turistički ured i Muzej bećarca, te Šetnica bećarca uz rijeku Orljavu, dok će Tomislavgrad dobiti Muzej gange i Put hajdučke družine. Predviđena je i izrada monografije te kuharice koja će sadržavati recepte za pripremu tradicionalnih slastica tih područja. Cilj je oživjeti nematerijalnu baštinu bećarca i gange, koji će postati kulturno-turističke atrakcije dvaju gradova.

U Tomislavgradu također je predviđena izgradnja šetnica 'Hajdučke družine' u Tomislavgradu, uređenje fasade na zgradi KIC-a u Tomislavgradu, izgradnja krovnog interpretacijskog plana razvoja te idejnog projekta uređenja budućeg muzeja gange.

- Programi prekogranične suradnje su doprinos razvoju određenog područja. Oni daju jednu potpuno drugu dimenziju i zato su posebni. Na novim trgovima koji će se izgraditi u sklopu ovog projekta gradit će se kulturna i turistička ponuda, što me iznimno veseli – kazala je ministrica Žalac.

Cilj je ovakvog projekta održavanje nematerijalne kulturne baštine bećarca i gange koja će postati kulturno turistička atrakcija, kako grada Pleternice, tako i općine Tomislavgrad, popraćena jedinstvenom turističkom infrastrukturom.