Jurica Jelić: Sedra

Jurica Jelić je suvremeni skladatelj, fretless basist i fretless gitarist iz Hrvatske, točnije iz Knina, koji predstavlja svoj rad u obliku instrumentala, benda, elektroakustičke, filmske glazbe i zvuka umjetnosti.

Više od 99 posto postojeće glazbe u zapadnom svijetu odsvirano je u dvanaest-tonalnom sustavu, a ja sviram nešto potpuno drugačije. Fretless gitara na kojoj sviram je gitara bez pragova i to mi omogućuje sviranje mikrotonalne glazbe. Ona je drugačije ugođena od "normalne“ glazbe koja je u 12-tonalnom sustavu. Konkretno, ja sviram u 19-tonalnom sustavu – pojašnjava Jurica svoju glazbu.

Kako glazba ne poznaje granice jednu skladbu za violončelo i fagot izveli su eminentni američki glazbenici. Skladba je izvedena u Spectrumu u New Yorku, a izveli su je čelistica i skladateljica Valerie Kuehne te fagotist, skladatelj i predsjednik Američke mikrotonalne udruge Johnny Reinhard, za koga je Jelić skladbu i komponirao.

Ovaj mladi Kninjanin, osim solo karijere, svira i u bendovima The Alibor i Mesalazine, te radi i na snimanju fretless gitara za novi single poznatog zagrebačkog benda "Vještice". Jurica je dosad izdao deset albuma, što samostalno, a što u suradnji s drugim glazbenicima te je za njih dobio odlične kritike, a zajedno sa Srđanom Samuelom Sacherom radi i filmsku glazbu za domaću i stranu produkciju.

Njegovu obradu zvučnih zapisa pjevane gange možete pogledati, tj. čuti na ovogodišnjem festivalu Uz gangu i bukaru koju je obavio bez naknade a Vama dragi čitatelju prepuštamo da pronađete taj dio ili ukoliko želite čuti zadnji izdani album Sedra izdanog 17. rujna to možete učiniti na slijedećoj poveznici http://juricajelic.bandcamp.com/album/sedra

 

 

Rubrika: