Imotska raštika prodavat će se diljem Hrvatske

Izuzetno loša prošla poljoprivredna godina natjearala je zadrugare iz Braniteljske poljoprivredne zadruge Imoćanka na razmišljanje o novim projektima. Tako su došli na ideju da imotski raštiku plasiraju na tržište.

Tržište je premalo, ponude su prevelike. To sve skupa smanjuje cijenu. Tražimo što bi se moglo isplatiti ljudima u Imotskom i u čitavoj Zagori. To je upravo raštika. Ona je zdrava, nutritivno izuzetno kvalitetna, ali malo prepoznata. Svi ju imamo, ali ju nitko ne prodaje - izjavio je Teo Klapirić, upravitelj BPZ Imoćanka.

Veliki trgovački lanci poput Konzuma i Studenca stavit će imotsku raštiku na svoje police, a na zadrugarima je da ju proizvedu, spakiraju i od nje naprave prepoznatljiv brand.

Po cijeloj Hrvatskoj ima Dalmatinaca. Svi oni znaju što je raštika, ali žive u velikim gradovima gdje ju ne mogu uzgojiti. Nadam se da će i oni, ali i svi ostali, nakon što probaju našu raštiku prepoznati što je prava domaća spiza - ističe Klapirić.

Raštika bi se trebala brati tijekom cijele godine, tako da se, prema potrebama tržišta, može isporučiti u svakom trenutku.

Kao prirodni slijed događaja Klapirić najavljuje otvaranje mesnice i voćarne. Svjesni su da zadruga ne može funkcionirati samo par mjeseci godišnje pa su već dogovorili partnere od kojih će kupovati meso i ribu te ih prodavati u vlastitoj mesnici.

Probat ćemo ići na domaće proizvode. Probat ćemo prodavati ribu ulovljenu na makarskom primorju. Već smo dogovorili suradnju s nekoliko tamošnjih ribara. Također ćemo prodavati piletinu i puretinu proizvedenu u Hrvacama. Godinama radimo otkup voća, a male količine ne isplati se nositi na prodaju u Split. Upravo te proizvode plasirat ćemo kroz naš dućan - poručuje Klapirić.

Mijo Zidar