Hrvatska, BiH, Crna Gora i Srbija zajedno na UNESCO-ovoj listi kulturne baštine?

Nakon više od tri godine rada, Bosna i Hercegovina danas je na najboljem putu da se usuglasi stav u vezi  nominacijskog dosjea i plana upravljanja nad stećcima u BiH.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović,  ističe da će se time ispuniti prvi uvjet, kako bi se s  tri države, Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, još jednom „prešao“ cijeli dokument i pripremio za konačnu predaju UNESCO-u na odlučivanje.

”Nakon veoma ozbiljnog višegodišnjeg rada danas je s uspjehom završen onaj dio posla koji se odnosi na usuglašavanje zajedničkog dokumenta na nivou Bosne i Hercegovine za nominaciju stećaka na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine – istaknuo je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.
On je nakon sastanka s ministrom civilnih poslova BiH Sredojem Novićem i predstavnicima radne grupe za izradu ovog dokumenta, koji je održan u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, rekao da je vođen veoma otvoren dijalog članova radne grupe o svim otvorenim pitanjima i spornim odrednicama teksta nominacijskog dokumenta.

Članovi radne grupe na izradu zajedničkog dokumenta za nominaciju stećaka BiH na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine i učesnici današnjeg sastanka u Ministarstvu prosvjete i kulture, bili su i predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Na UNESCO-ovoj Listi svjetske kulturne baštine Srbija ima šest, Hrvatska sedam, BiH dva, a Crna Gora tri spomenika kulture, javila je Fena.

Izvor: Klix.ba

Rubrika: