Deset godina nakon početka rada besparica sustigla entuzijaste iz 'Radobilje'

Točno prije deset godina je grupa entuzijasta, predvođena inicijatorom i prvim predsjednikom udruge Antom Tavrićem, osnovala gangašku pjevačku udrugu "Radobilja" Katuni-Kreševo, inače jedinu registriranu udrugu tog tipa u Hrvatskoj.

U početku je udruga brojila tridesetak aktivnih članova, međutim desetljeće poslije članstvo se prepolovilo. Jedan od razloga su financije, pa već neko vrijeme šestanovački gangaši životare na granici opstanka, a infuzija im tek stiže iz općine Šestanovac, ponajprije zahvaljujući općinskom načelniku Pavi Čikešu, koji je znao prepoznati važnost jedne takave udruge na svom području.

U deset godina postojanja udruga je nastupila na mnogim smotrama folklora širom Hrvatske, a iz njih su i dva nosača zvuka s gangaškimpjesmama.
- Negdje u prvoj polovini ove godine snimili smo materijal za novi nosač zvuka koji rade renomirani muzikolozi i etnolozi u jednom zagrebačkom studiju, gdje će se gangaško pjevanje prvi put uglazbiti - tvrdi prvi predsjednik radobiljske udruge Ante Tavrić, ističući nemjerljiv doprinos u očuvanju gange cisćanskog Zagrebčanina Frane Rojnice.
Međutim, iako je ganga proglašena kulturnom nematerijalnom baštinom, ona ipak polako izumire, a usprkos crnim slutnjama, iz onih ulica skrivenih tamom i suhozidimna sunut će posljednji akordi gange iz grla radobiljskih momaka sildžija: "Gango moja, nisi ti pri kraju, nismo zadnji koji te pivaju."

MLADEN NEJASMIC

Izvor: Slobodna Dalmacija, 1. prosinca 2013 - str.16

Rubrika: