Denis Gugić slavodobitnik 299. Alke!

U svome govoru vojvoda Ante Vučić ovogodišnju je Alku posvetio žrtvama nedavnih poplava u istočnoj Slavoniji te istakno kako su u Hrvatskoj, u kojoj se na strukturnim razinama ne razvija osjećaj nacionalnog jedinstva, građani očitali lekciju političkim strukturama svojom nesebičnom podrškom unesrećenima u poplavama. Ta humanost i probuđeno jedinstvo trebala bi postati ideja vodilja, rekao je Vučić ocijenivši da hrvatsko društvo ne opterećuje samo gospodarska kriza već i daleko opasnija duboka kriza morala i nacionalnog identiteta. Alka, koja podsjeća Hrvatsku na čast, domoljublje, viteštvo i plemenitost, u ovakvim nam je vremenima potrebnija više nego ikada, poručio je vojvoda. Dodao je i da će kao svoj doprinos Viteško alkarsko društvo donirati dio sredstava prikupljenih od ulaznica za obnovu poplavljenih područja u Slavoniji.

Slavodobitnički plamenac 299. Sinjske alke na svom je koplju odnio Denis Gugić, 43-ogodišnji direktor sporta na zagrebačkom hipodromu, instruktor jahanja i hrvatski reprezentativac i prvak u preponskom jahanju.Gugić je pobjedio sa 8 punata.
Ovaj vrhunski jahač alkar je od 1991. godine, a od 1993. je alkar kopljanik. U riznici trofeja već ima cijeli alkarski komplet, jedan slavodobitnički plamenac (2002.) i po jednu pobjedu na Bari i Čoji.
Radost pobjede Gugić će podijeliti sa svojim alkarskim momkom Sašom Miletićem, suprugom i dvoje djece te širom obitelji.

Današnjem trčanju Alke prethodile su trke za Baru i Čoju, u kojima su u petak i subotu pobijedili Tino Radanović i Dušan Ivandić.

Trkalište dugo 160 metara konjanici moraju prijeći za najviše 13 sekundi te kopljem dugim 2,9 metara u trku pogoditi alku, obješenu nešto više od tri metra iznad tla. Pogodak im se boduje ovisno o tome jesu li pogodili u 1, 2 ili 'u sridu' i, shodno tome, osvojili 1, 2 ili tri punta.