Dan hrvatskih mučenika: Prebrzo smo zaboravili krv kojom je sloboda plaćena (FOTO)

Udbina 25. kolovoz 2012. - Udbina, staro hrvatsko mjesto, središte mnogih hrvatskih puteva, Udbina je i veliko svetište, tako su se jučer  u procesiji povodom  Dana hrvatskih mučenika vjernici s Krbavskog polja, od Crkve sv. Marka groba podno Udbine popeli do Crkve hrvatskih mučenika noseći u rukama knjižice križnog puta: "Isusov kalvarijski put u križnom putu Hrvata".

Tradicionalno i ove godine branitelji - motoristi okupljeni u Moto klub Veterani - Croatia po šesti put su održali defile "Jaši do zida" prikupljajući Spomen-kamenja za Zid sjećanja, dobrote i mučeništva u Parku sjećanja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini gdje svake godine sudjeluju motoristi cijele Hrvatske i pojedinih dijelova BiH.

Ovaj zajednički cilj Crkve i branitelja je otrgnuti od zaborava sva ona mjesta gdje su pogubljene nevine žrtve i branitelji za Hrvatsku, neovisno kojem vremenu kroz povijest pripadali.

Spomen-kamenja s ispisanim mjestima i godinom stradanja položena su ispred Zida sjećanja prije sv. Mise po prvi put iz slijedećih mjesta: Daksa- Dubrovnik, Jelenje, dva spomen kamena - Umole 1942, Milaši 1943, Donji Hrasrovac 12.9.1991. Hrvatska kostajnica, Bugojno 1993, Zmajevi 111. brigada HV Rijeka i mnogih drugih mjesta.

Neposredno prije euharistijskog slavlja koje će predvoditi biskup gradišćanskih Hrvata Egidije Živković, biskup Bogović je rekao da Krbavski križ, koji su vjernici Gradišća uzeli za svoj simbol, polako postaje simbolom cijele iseljene Hrvatske i simbolom okupljanja Hrvata.

"Ovaj je križ simbol našeg zajedništva. Gradišće i mnoge druge krajeve naselili su izbjeglice iz Hrvatske nakon tragične bitke na Krbavskom polju (9. rujna 1493.g.), a s njihovom se selidbom selio i križ krbavskih biskupa, pa ga s pravom možemo smatrati simbolom naše hrvatske raseljenosti. Želimo da on i Crkva hrvatskih mučenika postanu simbol duhovne i nacionalne povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske", kazao je biskup Bogović.

Središnju misu u Nacionalnom svetištu predvodio je gradišćanski biskup Egidije Živković, koji je rekao da je ove godine misa posvećena svim raseljenim Hrvatima i njihovom duhovnom objedinjavanju. Biskup je održao nadahnutu propovijed, često prekidanu burnim pljeskom vjernika, nije štedio Europu, bez obzira što se to možda nekim  novinarima nije svidjelo.

Rekao je da Crkva ne smije šutjeti ukoliko želi ostati vjerna svom poslanju i svom narodu, smatra da Crkva mora poput proroka stati na stranu istine, jer istina je jedino vrijedno mjerilo. - Nakon stoljeća stradanja, pretrpani raznoraznim jarmovina, udarani i šibani sa svih strana, pa i od onih od kojih nismo očekivali, sanjali smo i umirali za slobodu. Danas ovaj narod ponižen i prignut poput prosjaka puže i kuca pred vratima umorne starice Europe, spreman žrtvovati ne samo svoje sinove, nego i mnoge vrijednosti i bogatstva za mrvice koje preostaju na stolovima njenog bogatstva i moći. Izgleda da smo prebrzo zaboravili krv kojom je sloboda plaćena. - rekao je biskup Živković, prekidan burnim pljeskom.
 

PrilogVeličina
Image icon IMG_7164.jpg0 bajtova
Image icon Park sjećanja s spomen kamenjima0 bajtova
Image icon Zapadno pročelje CHM0 bajtova
Image icon IMG_7190.jpg0 bajtova
Image icon IMG_7243.jpg0 bajtova
Image icon IMG_7247.jpg0 bajtova
Image icon IMG_7276.jpg0 bajtova
Image icon IMG_7278.jpg0 bajtova
Image icon IMG_7279.jpg0 bajtova
Image icon IMG_7282.jpg0 bajtova
Image icon IMG_7284.jpg0 bajtova
Image icon IMG_7302.jpg0 bajtova
Image icon IMG_7339.jpg0 bajtova
Image icon IMG_7351.jpg0 bajtova
Image icon IMG_7396.jpg0 bajtova
Image icon IMG_8393.jpg0 bajtova
Image icon IMG_8202.jpg0 bajtova
Image icon IMG_8526.jpg0 bajtova
Image icon IMG_8517.jpg0 bajtova
Image icon IMG_8278.jpg0 bajtova
Image icon IMG_8472.jpg0 bajtova
Rubrika: