Dalmatinski pršut sa svjedodžbom uskoro će krenuti na police u EU

U pršutani “Pršut Voštane” u Voštanima u čevrtak je splitska tvrtka “Biotehnikon” završila prvo certificiranje proizvodnje “Dalmatinskog pršuta” započeto prije godinu dana. Prvi pršuti s takvim certifikatom pojavit će se na tržištu za desetak dana.

Tvrtka “Biotehnikon” za provedbu certificiranja mesa i mesnih prerađevina ima ovlasti Ministarstva poljoprivrede i akreditirana je od strane Hrvatske akeditacijske agencije. O certificiranju proizvoda “Dalmatinski pršut” ugovor s tvrtkom “Biotehnikon” potpisala je Udruga “Dalmatinski pršut” koja okuplja najveći dio registriranih proizvođača ove delicije.

Certificiranje obuhvaća kompletni postupak proizvodnje pršuta, od klanja, soljenja, pritiskanja, dimljenja, sve do konfekcioniranja i otpremanja kupcima. Poslije tvrtke “Pršut Voštane” iz “Biotehnikona” će certificirati ostale proizvođače iz Udruge “Dalmatinski pršut”.
Pravo na dobivanje istog certifikata imaju i svi drugi proizvođači “Dalmatinskog pršuta” koji to budu željeli, iako nisu članovi Udruge “Dalmatinski pršut”, ali koji udovoljavaju strogim propisima certificiranja i o tome sklope posebni ugovor s tvrtkom “Biotehnikon”.

Ubuduće na policama bilo koje trgovine, u Hrvatskoj ili bilo gdje unutar EU-a, nakon što se prodaju zatečene zalihe, neće se moći prodavati delicija deklarirana “Dalmatinski pršut” ako proizvođač za taj proizvod ne bude jamčio certifikatom dobivenim od “Biotehnikona”.

Deklaracija na proizvodu “Dalmatinski pršut” bit će ujedno jamstvo kupcima da će taj proizvod biti uvijek isti, ujednačene kvalitete, neovisno o tome kod kojega se trgovca kupi i koji ga je od certificiranih proizvođača plasirao na tržište.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Video: