CISTA VELIKA: SPOJ HRVATSKOG SJEVERA I JUGA – UZ GANGU I BUKARU (FOTO-VIDEO)

Povodom Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Klub Ciste Velike i prijatelja – Zagreb i Udruge hrvatski branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, pod pokroviteljstvom i sponzorstvom Grada Zagreba, Županije zagrebačke i Županije splitsko-dalmatinske, Grada Zaprešić i drugih, po sedmi put priredili su smotru gange, rere, bećarca i tradicijskih glazbala i tradicijske igre "Uz gangu i bukaru", u subotu 10. kolovoza, na lokalitetu Zadužbina u Cisti Velikoj.

Do sada je smotra uključivala manifestaciju "Uz gangu i bukaru", koja je bila usmjerena na revitalizaciju i revalorizaciju hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina životu, uz nastupe pjevača tradicijskih oblika pjevanja (gange, rere, ojkalice), svirača tradicijskih instrumenata, nastupa amaterskih kazališnih družina koje su predstavljale načine 'na koji se nekad živjelo', pjesničkih i književnih večeri hrvatskih književnika, radionice snimanja na temu etnografske baštine Hrvatske…

Ove godine smotra se održala pod nazivom "Spoj hrvatskog sjevera i juga" koji je usmjeren na očuvanje hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina života, te je prepoznat kao povratak domu i ognjištu od kud je sve krenulo, kao i prošlih godina nastupili su kulturno-umjetnička društva, gangašice i gangaši svih dobnih skupina, te svirači tradicijskih instrumenata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine.

Kako i priliči njegovanju tradicije i običaja, u petak 9. kolovoza (dan prije) i u subotu 10. kolovoza, uoči Smotre, održala su se sportska natjecanja u drvenim balotama, kamena s ramena i drugim igrama. Pobjednici turnira u balotama bili su balotaši iz Biorina. Voditelj sportskih natjecanja bio je Ivan Čubelić.
 Nakon toga, u bogomdanoj Zadužbini, započela je smotra tradicijskog pjevanja, sviranja, izvođenje raznih plesova, spoj zabavnog i tradicijskog programa, koji je vodio pjesnik Nadomir Ante Tadić Šutra. Program je započeo hrvatskom himnom u izvedbi klape Kraljica Jelena, a potom je bila minuta šutnje za sve koji su položili život za Hrvatsku. Prigodnu riječ svim nazočnima uputio je izaslanik Gradonačelnika Grada Zagreba Ivan Tolić.

Nastupili su KUD Pleter Dugopolje, obitelj Asanović-Neorić, guslar Jure Miloš iz Gruda, Udruga Slivanjka iz Slivna, Kud Dicmo, KUD Ričice, gangaši Neorić, Udruga gangaša Radobilja - Katuni Kreševo, HKUD Brda, voditelj Vjekoslav Pavković, Klapa sveti Luka iz Otoka, HKUD Sve Ana Ljuti Dolac, Široki Brijeg, voditelj Pero Ćorić, imitator Denis Bašić, guslarica Ruža Jolić, te zabavni pjevači Niko Bete, Augustin Kujundžić-Ago i Marko Dodig Paško. U sklopu programa posebno je predstavljen dramski skeč iz romana Vr'dolska žeđa Dragice Zeljko Selak, u izvedbi Nade Kovaćević, glumice GKM-a Split i Marijana Grbavca, voditelja Dramske družine Proložac i člana Glumačke družine Mali princ iz Omiša.

Ljubitelji i poštovatelji narodni običaja i izričaja nastojeći očuvati nematerijalnu kulturnu baštinu u Cisti Velikoj, posebno, na Smotri njeguju i nagrađuju mlade pjevače i svirače do 25. godine starosti. Tako su ove godine nagrađeni diplar Drago Soldo, Izbično, HKUD Sveta Ana - Ljuti Dolac, Jure Miloš i Petra i Sara Puhać iz Kladnjica, a statuu „Uz gangu i bukaru“ koju je nagrađenima uručio gospodin Frane Rojnica, utemeljitelj Smotre „Uz gangu i bukaru“ izradila je slikarica Đurđica Horvat iz Zagreba.

Za Klub pripremila: Dragica Zeljko Selak

FOTOGALERIJA: Cista Velika: 10.kolovoza 2013.

Dio videa prijenosa UŽIVO 10. kolovoza 2013. godine

PrilogVeličina
Image icon DSC_9405.jpg0 bajtova
Image icon DSC_9421.jpg0 bajtova
Image icon DSC_9571.jpg0 bajtova
Image icon DSC_9761.jpg0 bajtova
Image icon DSC_9814.jpg0 bajtova
Image icon DSC_9955.jpg0 bajtova
Image icon DSC_9898.jpg0 bajtova
Image icon DSC_9957.jpg0 bajtova