Badnjica u Cisti Velikoj, emisija pučke i predajne kulture

Prizor proslave Badnjice u Cisti Velikoj zasigurno će vas zadiviti i zainteresirati, te i ove godine možete pogledati na HRT3 (treći program HRT-a) 21. prosinca u 08.30 sati. i u emisiji Društvena mreža HRT1, 23.12.2013. u 14.4 sati.

Svaki narod, svako mjesto ima svoju zavičajnu baštinu, bilo u govoru, narodnim  nošnjama ili običajima koje njeguju prenoseći ih s koljena na koljeno u cilju očuvanja kulturnog bogatstva i vlastitog identiteta. Cista Velika, smjestila se u srcu Dalmatinske Zagore, na zapadnom dijelu Imotske Krajine. Naselje udaljeno oko 18 km od Trilja i tridesetak kilometara od Imotskog ima 27 zaselaka, a  specifično je po slavljenu Badnjaka, ili kako  se ondje naziva Badnjica.

Mještani sela, zajednički rade pripreme za veličanstvene običaje Badnje večeri. Mladi iz svakog sela okupljaju se za pripremu paljenja vatri što je jedinstven običaj u Republici Hrvatskoj.

Dugo se pravi smjesa od mješavine pepela (luga) i lož ulja dok bi se pripremila za paljenje. Mladići rukama od te smjese formiraju kugle koje se postavljaju duž sela s razmakom oko jednog metra.  Skoro svako selo u Cisti ima križ na brdu, pa se kugle postavljaju na putu do križa i oko njega.
Ova tradicija seže još od završetka I. svjetskog rata. Oko 17 sati, na znak zvonjenja Zdravomarije, bakljama se istovremeno zapale postavljene kugle u svim zaseocima Ciste Velike.

Zanimljiv je podatak da su godinama nakon 2. svjetskog rata jugoslavenske vlasti zabranjivale ovaj običaj, a njegove sudionike odvodili u zatvor. Tih godina je čak postojao i redoslijed odlazaka u zatvor iz godine u godinu. Razlog – paljenje vatri na Badnjicu! Svake godine gazda odabranog kućanstva preuzeo bi odgovornost za paljenje i išao u zatvor. Tako su se mještani Ciste Velike smjenjivali godinama. Usprkos uloženom trudu, ovaj običaj se (nasreću) nikada nije prekinuo i nestao.