9. festival "Spoj hrvatskog sjevera i juga – Uz gangu i bukaru"

9. festival "Spoj hrvatskog sjevera i juga – Uz gangu i bukaru"

Već devetu godinu za redom Klub Ciste Velike i prijatelja ostvaruje izuzetno uspješnu suradnju sa UHBDDR-a na festivalu „ Spoj hrvatskog sjevera i juga – Uz gangu i bukaru“ koji se  održava u Cisti Velikoj, 7 i 8 kolovoza 2015.

Dva dana festivala održavat će se takmičenja u tradicijskim igrama i sportovima, dok će završna večer uključivati festival tradicijske glazbe, u kojem je posebni naglasak stavljen na sudjelovanje mladih pjevača i svirača tradicijske glazbe do 25 godina starosti.          

U Cisti Velikoj održava se festival „Spoj hrvatskog sjevera i juga“ –„Uz gangu i bukaru" koji nastoji napojiti sve žedne kulturno-tradicijskog izričaja i zabave. Festival je osmišljen tako da na razne načine koristi audiovizualno istraživanje u smjeru stvaranja male povijesti identiteta jedne zajednice, a usmjeren je na revitalizaciju i revalorizaciju hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina života, uz nastupe pjevača tradicijskih oblika pjevanja (ganga, rera, ojkalica, bećarac…), svirača tradicijskih instrumenata, nastupa amaterskih kazališnih družina koji prikazuju način na koji se nekad živjelo, pjesničkih i književnih večeri hrvatskih književnika i radionice snimanja na temu etnografske baštine Hrvatske.
Prvi festival održan je 2007. godine u zaseoku Rojnica, a od 2009. godine održava se u kolovozu na lokalitetu Zadužbina povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

"ZADUŽBINA" je mjesto udaljeno oko 500 m južno od Crkve sv. Jakova gdje leži jedan stećak sarkofag s postoljem, šest stećaka sanduka i dva postolja bez stećaka. Uglavnom su svi s ukrasima.  Prirodna „arena“ u okruženju stećaka, bunara, kamenog suhozida, graba, jasena, smilja…

Festival je u cijelosti organiziran od strane udruge Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreb  i UHBDDR-a (Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata).
Zadnja dva dana festivala održavaju se takmičenja u tradicijskim igrama i sportovima, dok završna večer uključuje festival tradicijske glazbe, u kojem je posebni naglasak stavljen na sudjelovanje mladih pjevača i svirača tradicijske glazbe (do 25 godina starosti), koji su posebno i nagrađivani, čime se osigurava nastavak tradicije.

Ujedno ovo je i pozivnica svima koji žele vidjeti i uživati u tradiciji, svi ste pozvani, a ulaz je slobodan!

 

Program:

7. kolovoza 2015. (petak)

Do 17  sati prijave za takmčenje,

17  sati takmičenje tradicijskim igrama, ( drvene balote, kamena sa ramena, šijavica,…)   (prijave i organizator  Ćubelić  Ivan  (Crni)   095 541 59 56)

8. kolovoza 2015. (subota)

17  sati  finale u tradicijskim igrama

20 i 30 sati  Kulturno zabavni program

???

 „Spoj hrvatskog sjevera i juga - Uz gangu i bukaru“ u Cisti Velikoj lokalitet Zadužbina 7 i 8. kolovoza 2015.

Organizator:   

Povodom  -  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i uz Dan branitelja
Klub Ciste Velike i prijatelja, Zagreb
UHBDDR-a  ( Udruga hrvatski branitelja dragovoljaca Domovinskog rata ) 

 

S poštovanjem,

Predsjednik Kluba Ciste Velike i prijatelja, Zagreb

Kontakt: Frane Rojnica
               Mob.: 098 236 237
               e-mail. rojnica@sfzg.hr

 

Fotogalerija: 
Rubrika: