298. Alka: Fešta u duhu tradicije

Prošlonedjeljna 298. Sinjska alka održana je u duhu tradicije i sukladno statutu VAD-a, Pravilima o Alci te usmenim predajama koje se prenose s koljena na koljeno - stoji u priopćenju Upravnog odbora VAD-a koji je u nazočnosti članova Časnog suda i Nadzornog odbora analizirao završnicu alkarske fešte.

Sinjska alka je hrvatska viteška igra. Održava se svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je brojala 60.000 vojnika.

Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Podsjećajući na povijesnu bitku iz 1715. godine kada su branitelji Sinja pred osmanlijskim osvajačima očuvali slobodu, Alka je prerasla u nacionalni simbol hrvatskog naroda. Ona je sinonim svih patnji i svih pobjeda hrvatskog naroda, sve do svehrvatske pobjede u Domovinskom ratu i samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Slavodobitnik 298. Sinjske alke je alkar Ante Zorica, 29-ogodišnji upravni pravnik iz Hrvaca koji je naslov prvog viteza stekao sa 7 punata. U prvoj i trećoj trci Zorica je pogodio "u sridu", a u drugoj "u dva" što mu je bilo dovoljno da na svom koplju ponese treći slavodobitnički plamenac.

Bara je pred oko 5.000 gledatelja vrlo uspješno izvedena, rezultati su vrlo dobri (I. trka – 24, II. trka – 27  i III. trka 22 punata). Pobjednik je postao alkar Alen Filipović Grčić s 8 osvojenih punata (dvije sride i jedan pogodak u dva). *

Čoja je održana pred oko 6.000 gledatelja, s dobrim rezultatima (I. trka – 20, II. trka – 17, III. trka – 26 punata). Slavio je alkar Mladen Vučković i s ukupno 8 osvojenih punata (dvije sride i jedan pogodak u dva) postao pobjednik 298. Čoje. **

* Bara se održava dva dana prije Alke. Dobitnik Bare dobiva brončanu alku, a u povorci kroz Sinj nosi na koplju dva metra zelenog sukna.

** Čoja se održava uoči samog natjecanja. Dobitnik Čoje dobiva srebrnu alku i u povorci kroz Sinj nosi 311 cm crvene čoje na koplju.