15. Biklijada u Vrgorcu

Vrgorac, 13. studeni 2014. - Skupilo se staro i mlado sa svih strana, od Kozice, Zavojana, Stilja do Draževitića, kako bi odali počast kozi i lozi koje su kroz povijest hranile. Došli su tu svi vrgorački proizvođači domaće hrane i proizvoda: pčelari, proizvođači slastica, vinari…

Najveći šušur i gužva bila je oko štanda Sisoje Majić, gdje su se okupili sisavci iz Majića i Ravče uz moto: “Alkoholizam nije bolest, to je tradicija.“ Darko Jelavić brinuo se o kotlima, da rakija bude prava, mjerio gradaciju, bacao “ludušu“, dok je Željan Govorko Đeki rezao pršut od Brzoga i uz pomoć Snježana Trlina i Ante Pranića dijelio prolaznicama.

No, kakva bi to Biklijada bila bez Svemira Majića, naoružao se on dobrim vinom, a sina Vinka poslao po kozje mlijeko kako bi nazdravili biklom ispred Tinove česme. Piju otac i sin biklu, a Svemir namiguje potpisniku ovih redaka, vjerojatno misleći da bi se, da je danas tu, i veliki Tin pridružio, jer pored njih stoji uklesan Tinov stih: “Postojati znači biti žedan, piti vodu znači biti čedan.“ A to je u Majića smrtni grijeh, jer bi ih se svih odmah odrekao i prokleo njihov davni predak Sisoje Majić.

Bikla je mješavina mladog vina i kozijeg mlijeka, a po mnogima piće s afrodizijačkim svojstvima koji se u ovom kraju pije stoljećima. Turist ička zajednica grada Vrgorca  afirmirala ga prije 13 godina i od njega stvorila centralnu turističku manifestaciju, koja svake godine privlači sve više gostiju i pomalo prelazi domaće okvire.

Biklijada njeguje tradicionalno, izvorno te kroz  sajam prezentira stare zanate, rukotvorine, domaće proizvode, gastronomske delicije, svu ljepotu tradicije očuvanu u zaleđu.