Tijarica

Udruga “Pokrenimo Tijaricu” organizira 14. kulturno-gastronomsku manifestaciju pod imenom “Dani komina, pure i bronzina”, koja okuplja sve Tijaričane i njihove prijatelje. Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji upriličit će se pripremanje starih, zaboravljenih jela na kominu i uz njega, izmetanje i pravljenje masla. Na bogatom stolu tako će se svi posjetitelji moći vidjeti i kušati kruh ispod peke, uštipke, raštiku, juhu od pivca i druge stare autohtone delicije.

U organizaciji udruge ‘Pokrenimo Tijaricu’ sinoć je, po dvanaesti put za redom, održana manifestacija ‘Dani komina, pure i bronzina’.

Na ovoj jedinstvenoj kulturno-gastronomskoj manifestaciji i ovoga puta posjetitelji su mogli uživo vidjeti pripremanje starih i zaboravljenih jela na kominu i uz njega: kruha ispod peke, uštipaka, raštike, pure, juhe od pivca, spravljanje masla na starinski način, pečenje kukuruznog kruha tzv. kukuruze i drugih zaboravljenih delicija. Iako su pripremljene velike količine delicija, ubrzo su nestale s pladnjeva, jer su svi posjetitelji željeli kušati pripremljena jela.

Simboličnim paljenjem vatre na kominu, uz predsjednicu Organizacijskog odbora Anu Bravić 12. Dane komina, pure i bronzina otvorili su baka Iva i njen unuk Ante Voloder te mala Leona Omrčen.

11. Dani komina, pure i bronzina

U organizaciji udruge ‘Pokrenimo Tijaricu’ u Tijarici su jučer, po jedanesti put za redom, održani su Dani komina, pure i bronzina. Više od tri tisuće posjetitelja iz Dalmatinske zagore i BiH uživalo je u višesatnom programu.

Na ovoj jedinstvenoj kulturno-gastronomskoj manifestaciji na velikom kominu pripremana su pomalo zaboravljena stara tradicijska jela – kruh ispod peke, uštipak, raštika, pura, juha od pivca, maslo na starinski način, pečenje kukuruznog kruha, tzv. kukuruze i drugih zaboravljena delicija, koje su kušali i sami posjetitelji.

Dani komina, pure i bronzina

Događanja na i uz Dane komina: kuhanje i degustacija starih jela na otvorenom, folklorni program KUDova iz Hrvatske i BiH, gradska glazba, mažoretkinje, pjevači starih napjeva, akcija darivanja krvi, izložba, koncert poznatog pjevača zabavne glazbe...

U organizaciji udruge ‘Pokrenimo Tijaricu’ u Tijarici se u subotu, 26. srpnja 2014. godine po jedanesti put za redom održavaju Dani komina, pure i bronzina. Ovo je jedinstvena kulturno-gastronomska manifestacija pripremanja starih i zaboravljenih jela na kominu i uz njega; kruha ispod peke, uštipaka, raštike, pure, juhe od pivca, spravljanje masla na starinski način, pečenje kukuruznog kruha, tzv. kukuruze i drugih zaboravljenih delicija.

Za vrijeme folklornih nastupa, gosti će moći gledati pripremanje starih jela na kominu te će ista moći i degustirati nakon pripreme.

Dođite na 11. kulturno-gastronomsku manifestaciju "Dani komina, pure i bronzina" u Tijaricu

Sinoć su u Tijarici svečano otvorene 9. po redu manifestacije 'Dani komina, pure i bronzina'. Uz mimohod Gradske glazbe Trilj, Triljskih mažoretkinja i folklornih skupina manifestaciju je otvorio dožupan Splitsko-Dalmatinske Luka Brčić i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić zajedniči paleći vatru na kominu.

Tijaričani i njihovi gosti uživali su u etno-izložbi Marinka Poljaka te u komediji 'Prosidba', koju su izvesti članovi Dramske udruge Košute.

Centralni događaj manifestacije bit će danas od 18 sati, kada će se održati pripremanje i degustacija starih jela na kominu – pečenje kruha ispod peke, kuhanje pure, raštike, juhe od pivca, pečenje uštipaka, privrta, metenje mlijeka i pravljenje masla.

Potom će se održati svečani mimohod i nastup folklornih skupina iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine: HKUD 'Kočerin' iz Kočerina, HKUD 'Sitan tanac' iz Šuice, HKUD 'Sveti Ivan Krstitelj' iz Ružića, KUD 'Krenica' iz Gale, KUD 'Ruža Hrvatska' iz Karina Gornjeg, KUD 'Tijara' iz Tijarice, Pjevači KUD-a Dicmo, Udruga pjevača-gangaša župe Radobilje Katuni-Kreševo, te ženska klapa 'Košute'.

Posjetitelji će također moći uživati u modnoj reviji u etno stilu, otočke kreatorice Branke Marinović.

U večernjim satima Tijaričane i njihove goste zabavljat će Jasmin Stavros.

Rubrika: 

Stranice