Klapa

Bašćinski glasi - Tradicionalni susret klapa u Rijeci

Susret klapa „Bašćinski glasi“ jedina od rijetkih klapskih manifestacija uz Omiški festival koja je održala tradiciju dugu sada već 22 godine te se s ponosom identificira kao program očuvanja hrvatske kulturne i glazbene baštine čiju su vrijednost od samog početka prepoznali Grad Rijeka, matična Županija te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, ali i brojne klape koje nastup na ovom susretu smatraju prestižem u koncu sezone.

Da je riječ o zaista posebnoj manifestaciji koja baštini hrvatski identitet dokazuje i činjenica da sve klape koje nastupaju svoj repertoar izvode a capella (bez pratnje instrumenata), a takav način pjevanja u Dalmaciji i u hrvatskim mjestima uz more seže još u 15. ili 16. stoljeće.

Nagrada publike pripala je klapi "Luna"

U prepunoj crkvi Gospe Sinjske večeras pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održan je 6. festival marijansko duhovne klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj" kojega je otvorio sinjski gvardijan fra Petar Klapež.

Na ovogodišnjem festivalu nastupilo je 11 klapa i to po pet muških i ženskih i jedna mješovita.To su “Amfora” i “Oštro” iz Dubrovnika, “Ćuvite” sa Šolte, “Luna” i “Munita” iz Zadra, “Skradinke” iz Skradina, “Neverin”, “Podvorje” i “Štorija” iz Kaštela, “Mriža” i “Versi” iz Splita te “Praska” iz Podstrane.

Oni su izvodili izvorne marijanske pjesme u obradi za klape, a ocjenjivali su ih stručni sud i publika. Dodijeljene su brončana, srebrna i zlatna statua Gospe za izvedbu, posebna nagrada za najbolju obradu , a posebna nagrada publike pripala je klapi "Luna".

U stručnom ocjenjivačkom sudu bili su Bojan Pogrmilović, Petar Bavčević, Vladan Vuletin, Inga Šarić Romac i Mojmir Čačija, umjetnički ravnatelj festivala.

Rubrika: 
Soparnik - prepoznatljivi zaštitni znak Poljica

"Oživimo baštinu da bismo za baštinu živjeli", poznati je slogan Poljičke kneževine, gdje će se ovoga vikenda na manifestaciji “Dani Mile Gojsalić” okupiti ljubitelji poljičke tradicije, soparnika i klapske pisme.

O soparniku se puno toga zna, jer staro je to jelo poljičkoga kraja koje se sprema na poseban način, a ovogodišnja Večer soparnika, koja će se održati u petak, 18. srpnja 2014 u 20.30, ipak je po nečemu posebna, kaže organizator Ante Mekinić.

Festival marijansko-duhovne klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj"

U nizu projekata priprave za proslavu 300. obljetnice čudesne obrane Sinja, 1. kolovoza održava se šesti Festival marijansko-duhovne klapske pjesme “Klape Gospi Sinjskoj” pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke. I ove godine festival će se održati u crkvi Gospe Sinjske. Na ovogodišnjem festivalu nastupit će 12 klapa koje će izvoditi izvorne marijanske pjesme u obradi za klape.

Za nagrade stručnog ocjenjivačkog suda i publike, kipove Gospe Sinjske, nadmetat će se klape “Amfora” i “Oštro” iz Dubrovnika, “Ćuvite” sa Šolte, “Luna” i “Munita” iz Zadra, “Skradinke” iz Skradina, “Neverin”, “Podvorje” i “Štorija” iz Kaštela, “Mriža” i “Versi” iz Splita te “Praska” iz Podstrane.

Posebno je vrijedno naglasiti da je ovaj festival humanitarnoga karaktera, jer sav prihod od ulaznica i od prodaje nosača zvuka ide u Fond Gospe Sinjske, iz kojega se pomaže studentima slabijeg imovnog stanja.

Zagreb, 5.12.2012.- Klapsko pjevanje upisano je danas na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na sedmom sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu koji se održava u Parizu od 3. do 7. prosinca, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Odbor je na sastanku jednoglasno prihvatio prijedlog svojega posebnog stručnog tijela koje je zaduženo za pregled i evaluaciju pristiglih nominacija.

Hrvatsko izaslanstvo u kojemu su bili predstavnici Ministarstva kulture, Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO i Stalnoga predstavništva RH zahvalilo je tom prigodom Međuvladinom odboru što je prepoznalo klapsko pjevanje kao iznimnu baštinu svijeta, ističe se u priopćenju.

Uvrštenje klapskoga pjevanja na Reprezentativni popis potvrda je njegove vrijednosti i značaja, ne samo kao nacionalne već i kao dijela svjetske baštine, ističu iz Ministarstva. No, to znači i preuzimanje obveza, na međunarodnoj i na nacionalnoj razini, da se tako visoko valorizirano kulturno dobro nadalje čuva, prenosi i promiče kao dio svjetske baštine.

"Uvrštavanjem na Reprezentativnu listu priznati međunarodni status našeg nematerijalnog kulturnog dobra, otvara i brojne druge mogućnosti promicanja Republike Hrvatske, njezine kulture i stvaralaštva kao i promoviranja specifičnosti njezinih pojedinih regija i područja, posebno kroz kulturni turizam", ističe se u priopćenju.