Festival 2012

Cista Velika, 12. kolovoz 2012. - Dalmatinska zagora nudi puno toga za ljetni odmor, a jedno od mjesta koje dobiva sve više pozornosti je Cista Velika koja svojom bogatom kulturnom i sakralnom baštinom ima što ponuditi žednima kulture i tradicije.

Kao i svake godine povodom Dana pobdjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreb izražavajući zahvalu svima koji su doprinjeli i doprinose očuvanju vrijednosti kraja organizirali su po šesti put festival gange, rere, bećaraca, ojkalice i tradicijska glazbala.

Na lokalitetu Zadužbina (bunar) nastupilo je preko dvije stotine izvođača iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Mnoge nazočne posjetitelje uz bogati scenski nastup KUD-ova, gangaša, reraša oduševili su nastupi mladih izvođača do 25. godina koji su  gangali i svirali na tradicijskim glazbalima.

Pored izvođača nastupio je i glumac-imitator Denis Bašić koji je izveo monodramu "Put duvandžija" imitirajući poznate javne osobe iz života Hrvatske a sve vezano uz Imotsku krajinu i dijelove stvarnog života i zbivanja u bližoj prošlosti.

Pri kraju festivala svim posjetiteljima i onima koji nisu mogli biti nazočni zahvalio se Frane Rojnica u ime Kluba, a prije toga gđa Višnja Goljački ravnateljica POU Zaprešić zahvalila se na suradnji i spoju sjevera i juga Hrvatske.

Nastavilo se plesati, gangati i svirati do kasno u noć, a cijeli program je vodila Lejdi Oreb.

Znanosti o lijepom kaže se da je bit ljepote jedinstvo u raznolikosti. Upravo ta raznolikost ljepote kulture izričaja dogodio se Cisti Velikoj, a isti možete vidjeti u fotogaleriji.

>> Fotogalerija 6. festival gange, rere, bećarca, ojkalice i tradicijskih glazbala <<.

Foto: Roko Pavlinušić, Matej Kaić, Jakov Ančić, Mladen Milošević, Ante Arbanas

 

Cista Velika, 2. kolovoza 2012. -  Ljubitelji i poštovatelji narodni običaja i izričaja nastojeći očuvati nematerijalnu kulturnu baštinu u Cisti Velikoj po šesti put će se održati Festival gange, rere, bećarca i tradicijskih glazbala "Uz gangu i bukaru" na lokalitetu Zadužbina, 11. kolovoza 2012. godine.

Festival je usmjeren na revitalizaciju i revalorizaciju hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina životu, uz nastupe pjevača tradicijskih oblika pjevanja (gange, rere, ojkalice), svirača tradicijskih glazbala, nastupa lokalnih amaterskih kazališnih družina koje su predstavljale načine 'na koji se nekad živjelo', pjesničkih i književnih večeri regionalnih književnika, radionice snimanja na temu etnografske baštine Hrvatske, itd.

I ove godine festival „Uz gangu i bukaru“ organiziramo s UHBDDR-om povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, gdje su uključeni branitelji koji preko Braniteljskog portala (www.braniteljski-portal.hr) cijelu manifestaciju prenose uživo na internet stranicama, te sudjeluju u samom programu kao sudionici i na taj način prezentiraju sve domovinske vrijednosti.

Na festivalu nastupaju kulturnom-umjetnička društva, gangašice i gangaši svih dobnih skupina, te svirači tradicijskih instrumenata iz Hrvatske i Bosne i Bercegovine, a na festivala sudjeluju :

- Kulturno-umjetničko društvo "Pleter" – Dugopolje,
- KUD Dicmo,
- KUD Vinjanska sloga,
- Gangaši iz Vrandoca,
- KUD Ričice,
- KUD Krenica, Gala-Obrovac Sinjski,
- Mladi gangaši iz Zapadne Hercegovine, Grude, Široki Brijeg, Posušje, BiH
- KUD "Sveti Nikola Tavelić" Lišane Ostrovičke,
- Udruga pjevača gangaša Radobilja – Katuni Kreševo,
- KUD "Tijara", Tijarica,
- HKUD "Sv. Ana" Ljuti Dolac, Široki Brijeg, BiH
- HKUD Brda - Izbično, Široki Brijeg, BiH
- KUD Ljubunčić, Livno, BiH
- Ganagaši ansambla „Sesvetska sela“, Porijeklom iz Posušja
- Četverac s tromeđe Ugljana Biorina i Novih sela

U zabavnom dijelu festivala nastupaju Ćiro Gašparac i Denis Bašić - imitator koji će po prvi puta izvesti monodramu "Put duvandžija", koja će nam dočarati slavne dane šverca duvana, koji se mnogi od nas sjećaju i značenje pobratimstva, odnosno pobratima.

Poštovani,

već šestu godinu zaredom Klub Ciste Velike i prijatelja ostvaruje izuzetno uspješnu suradnju sa UHBDDR na programu festivala koji se svake godine održava u Cisti Velikoj. I ove godine, 2012, planiramo sličan program koji bi bio vezan uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

Do sada je festival uključivao manifestaciju „Uz gangu i bukaru“, koji je bio usmjeren na revitalizaciju i revalorizaciju hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina životu, uz nastupe pjevača tradicijskih oblika pjevanja (gange, rere, ojkalice), svirača tradicijskih instrumenata, nastupa lokalnih amaterskih kazališnih družina koje su predstavljale načine 'na koji se nekad živjelo', pjesničkih i književnih večeri regionalnih književnika, radionice snimanja na temu etnografske baštine Hrvatske, itd.

Svake godine su u zaključnu večer festivala bili uključeni i branitelji, koji su preko Braniteljskog portala cijelu manifestaciju uživo prenosili na internetu, te sudjelovali u samom programu kao sudionici. Time smo omogućili značajnu turističku promociju Dalmacije i cijele regije, ne samo regionalno, već i, putem interneta, u cijelome svijetu.

Stranice