Supertalentirane Ethnotine

Ženski vokalni ansambl Ethnotine iz Zagreba jedan je od rijetkih vokalnih sastava koji nastoje očuvati izvornu ljepotu, stil, sklad, dostojanstvo i vjerodostojnost u izvođenju hrvatske tradicijske vokalne glazbe. U pjevanje djevojaka nisu utkani moderni i kvazifolkloristički ritmovi, već se radi o zvuku i tonu oblikovanom i usklađenom s arhaičnim načinom pjevanja koje je već poodavno napušteno u tradiciji.
Većinu pjesama krasi netemperirano pjevanje, nastalo prije klasičnih harmonija Mozarta i Bacha, cijenjeno kao nastariji oblik pjevanja u svijetu, poput ojkavice, načina pjevanja iz Dalmatinske zagore, zaštićenog na zasjedanju Međuvladinog odbora UNESCO-a za zaštitu nematerijalne kulturne baštine 2010. godine u Nairobiju, Kenija.
Zanimljivo je da su se u taj vrlo važan, složen i vrijedan pothvat upustile djevojke u dobi od 18-28 godina rođene u glavnom gradu, koje su svoj vokalni izričaj odnjegovale uz audiozapise pohranjene u etnografskim zbirkama, a katkad i same odlazile u selo učiti od djedova i baka.
Osnivač i umjetnički voditelj: Goran Knežević
Voditelj pjevanja: Tomislav Habulin
Na Supertalent su se prijavile kako bi pokazale ljudima diljem Hrvatske da postoje i mlade djevojke koje čuvaju tradiciju. Došle su pokazati svoj trud, ono što rade najbolje.
Njihov polufinalni nastup 6. studenog možete pogledati u videu.

Ethnotine su:
Maja Perišić
Ivana Cencelj
Antonia Cerovečki
Marija Mihovec
Nina Gavranović
Ana Krmek
Marina Romić
Anja Šošarić
Iliana Mileta
Ivana Barać
Ana Jambrek
Tamara Rudan
Ivana Varga
Katarina Knežević

 

 

Rubrika: