Lisinski: Kako se nekad živjelo u Dalmatinskoj zagori

Dobrano ispunjena mala dvorana Lisinski sat vremena se smijala i uživala u izvedbi Pučkih glumaca Kulturno umjetničkog društva "Kamešnica" iz Otoka kod Sinja. Kazališna predstava „…eee… kako je to lipo bilo“ s velikom dozom satire i humora prikazuje jednu obitelj u kojoj otac vodi glavnu riječ u obitelji, ali ga nitko ne sluša.
Radnja je smještena u pedesete godine prošlog stoljeća i tipična je za kraj dalmatinske zagore. Predstava je podijeljena u tri čina.
U prvom činu radnja se događa u kući gdje je puna kuća čeljadi, otac vodi glavnu riječ, ali uzalud jer ga nitko ne sluša.
U drugom činu radnja se odvija u polju, puna njiva kopača iz obitelji, ali nitko ne radi i svi zabušavaju čekajući užinu.
Na kraju u trećem činu sprema se obitelj za molitvu prije večere, međutim otac opet nikako da dođe do izražaja, a ukućani ostaju bez večere jer dolazi momak na silo.
Velike zasluge za predstavu i prijateljstvo Kluba Ciste Velike i kluba žitelja općine Otok iz Zagreba pripadaju Frani Rojnici jednom od organizatora i idejnom začetniku kulturne manifestacije „Uz gangu i bukaru“ koja se svako ljeto već četiri godine održava u Cisti Velikoj.
U Cisti se za to vrijeme predstavlja kultura mjesta, održavaju se književne večeri, kazališne predstave, koncerti popularne i ozbiljne glazbe, razna sportska natjecanja. KUD „Kamešnica“ iz Otoka kod Sinja predstavu „…eee… kako je to lipo bilo“ održalo je i ovo ljeto u Cisti Velikoj.
Predstavi je kao izaslanik gradonačelnika prisustvovao i Miro Laco iz Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, te Zvonko Milas, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata.
Nakon predstave nastavilo se druženje u predvorju dvorane uz dalmatinske delicije.
Kako je bilo možete pogledati u fotogaleriji.
Tekst: Mario Čužić