Arhiva sadržaja - Rujan 4, 2014

Datum

Stazama stećaka
Stećci su potvrđeni kao jedinstvena kulturna baština ovog dijela Europe U sklopu projekta HERCUL – Valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na zapadnom Balkanu, u petak 5. rujna, organizira se okrugli stol na temu ''Valorizacija stećaka u turizmu'' u čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku – palača Sponza, s početkom u 10 sati, te nakon toga otvorenje međunarodne izložbe ''Stazama stećaka'' u Luži. Ovim se putem pozivaju se svi zainteresirani iz sektora turizma i kulture za sudjelovanje na okruglom stolu. Bit će predstavljeni dosadašnji rezultati projekta HERCUL, u sklopu kojeg je donesena i Strategija za očuvanje stećaka koja je, između ostalog, dala smjernice kako dalje razvijati potencijal kojeg u turističkom i kulturološkom smislu pružaju lokaliteti sa stećcima.

Hrvatska je za upis na Listu svjetske baštine izabrala dva lokaliteta - Cista Velika u općini Cista Provo te lokalitet Dubravka - sv. Barbara u općini Konavle. Na tim lokalitetima nalazi se 174 stećka, a zastupljena su tri tipa stećaka - ploče, sanduci i sljemenjaci od pet osnovnih među kojima su još križina i stub. Cijeli proces kandidiranja i upisa stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a traje dvije do tri godine, a trebalo bi biti završen do kraja 2014. U Dubrovniku 25. kolovoza, Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je na konferenciji za novinare, na kojoj su sudjelovali i ministri kulture Albanije Mirela Kumbaro Furxhi i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, istaknula kako je predana zajednička nominacija stećaka za upis na UNESCO-vu listu Svjetske zaštićene baštine.

Ni ove godine Uz Gangu i bukaru nisu me ostavile samo kao gosta koji se našao u gledalištu . Doživljeno je u meni probudilo emocije iako rođen sam u Slavoniji, no u Cisti je rođen i otac moj, i dida moj, i u Cisti je dom i narod moj. Pozdrav svim Cišćanima ma gdje bili, a Božiji blagoslov neka je uz sve, koji se ne stidimo svojih korijena - Tomislav Lozančić

Rubrika: