Arhiva sadržaja - Lipanj 2014

Datum

Lipanj 30

Žetvene svečanosti u Javorju
FOTOGALERIJA

Javorje, 28. lipnja 2014. - U Javorju, udaljenom desetak kilometara od Zaprešića održane su tradicionalne žetvene svečanosti na kojima se odlaskom u polje i demonstriranjem nekadašnjeg načina rada navješćuje žetva. Sve završava folklornim programom, pjesmom i plesom, a ovaj puta i s 400 porcija pravog domaćeg bažula iliti graha i drugih oblizeka.

Narodno veselje organizirali brdovečki „seljaci“ i od lani njihov predsjednik Zlatko Šoštarić a uveličale su je i članice vokalnog ansambla Lisinski čak iz Vinkovaca.

Zaslužnim gospodarstvenicima, organizatorima u ovom kraju izražene aktivnosti u očuvanju etno baštine i istaknutim mještanima uručena su priznanja.

Fotogaleriju pogledajte >> OVDJE <<

Lipanj 29

Glumci u Zagvozdu

Sedamnaesto izdanje kazališnih susreta "Glumci u Zagvozdu" donosi šest predstava ( "Hamlet u Mrduši Donjoj" Satiričkog kazališta "Kerempuh", "Stilske vježbe" Planet-arta, "Istinu" HNK Zadar i Kulturne družine "Glumci u Zagvozdu", "Zlatnu ribicu" Kazališta "Zorin dom", "Vlaška posla" Hit teatra i "Cabares, Cabarei" Zijaha Sokolovića), zatim nastup Folklornog ansambla "Tanc" iz Skopja i "Lada" iz Zagreba, Večer sevdalinki i koncert Tereze Kesovije.

Kazališna manifestacija u Zagvozdu, malom mjestu u Dalmatinskoj zagori, gdje umjetnici iz Hrvatske i susjednih zemalja na Kazališnom trgu izvode predstave, koncerte, folklorne priredbe i sl. za brojnu publiku koja se za tu priliku okupi iz okolnih mjesta. Tijekom godina manifestacija je izrasla u omiljelo susretište umjetnika i publike.

Rubrika: 

Lipanj 25

UNESCO

Na ovogodišnjem 38. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a, održanom od 15. do 25 lipnja u Dohi bilo je riječi i o konzervaciji Starog Grada Dubrovnika upisanog na Popis svjetske baštine UNESCO-a, a Hrvatska koja je prvi puta sudjelovala kao članica, izabrana je za potpredsjednicu zasjedanja Odbora za 2015. koji će se održati u Bonnu.

Taj je izbor još je jedna potvrda uspješne brige hrvatskih vlasti i stručnjaka u čuvanju i upravljanju kulturnom baštinom, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture.

Rubrika: 

Stranice