Arhiva sadržaja - Kolovoz 2, 2012

Cista Velika, 2. kolovoza 2012. -  Ljubitelji i poštovatelji narodni običaja i izričaja nastojeći očuvati nematerijalnu kulturnu baštinu u Cisti Velikoj po šesti put će se održati Festival gange, rere, bećarca i tradicijskih glazbala "Uz gangu i bukaru" na lokalitetu Zadužbina, 11. kolovoza 2012. godine.

Festival je usmjeren na revitalizaciju i revalorizaciju hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina životu, uz nastupe pjevača tradicijskih oblika pjevanja (gange, rere, ojkalice), svirača tradicijskih glazbala, nastupa lokalnih amaterskih kazališnih družina koje su predstavljale načine 'na koji se nekad živjelo', pjesničkih i književnih večeri regionalnih književnika, radionice snimanja na temu etnografske baštine Hrvatske, itd.

I ove godine festival „Uz gangu i bukaru“ organiziramo s UHBDDR-om povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, gdje su uključeni branitelji koji preko Braniteljskog portala (www.braniteljski-portal.hr) cijelu manifestaciju prenose uživo na internet stranicama, te sudjeluju u samom programu kao sudionici i na taj način prezentiraju sve domovinske vrijednosti.

Na festivalu nastupaju kulturnom-umjetnička društva, gangašice i gangaši svih dobnih skupina, te svirači tradicijskih instrumenata iz Hrvatske i Bosne i Bercegovine, a na festivala sudjeluju :

- Kulturno-umjetničko društvo "Pleter" – Dugopolje,
- KUD Dicmo,
- KUD Vinjanska sloga,
- Gangaši iz Vrandoca,
- KUD Ričice,
- KUD Krenica, Gala-Obrovac Sinjski,
- Mladi gangaši iz Zapadne Hercegovine, Grude, Široki Brijeg, Posušje, BiH
- KUD "Sveti Nikola Tavelić" Lišane Ostrovičke,
- Udruga pjevača gangaša Radobilja – Katuni Kreševo,
- KUD "Tijara", Tijarica,
- HKUD "Sv. Ana" Ljuti Dolac, Široki Brijeg, BiH
- HKUD Brda - Izbično, Široki Brijeg, BiH
- KUD Ljubunčić, Livno, BiH
- Ganagaši ansambla „Sesvetska sela“, Porijeklom iz Posušja
- Četverac s tromeđe Ugljana Biorina i Novih sela

U zabavnom dijelu festivala nastupaju Ćiro Gašparac i Denis Bašić - imitator koji će po prvi puta izvesti monodramu "Put duvandžija", koja će nam dočarati slavne dane šverca duvana, koji se mnogi od nas sjećaju i značenje pobratimstva, odnosno pobratima.