Arhiva sadržaja - Kolovoz 18, 2012

Izbično (BiH), 16. kolovoz 2012. - Već petnaestu godinu zaredom Izbičko polje mjesto je okupljanja mještana i brojne raseljene rodbine i prijatelja na jednom mjestu, neposredno nakon blagdana Velike Gospe. Kako je manifestacija "Izbičijade" postala nadaleko poznata tako se već godinama na ovom mjestu okupi nekoliko tisuća ljudi sa šireg prostora Hercegovine, dijela Bosne i susjedne Hrvatske.

Ove godine, službeni program započeo je u 18 sati, odigravanjem nogometne utakmice između ekipa "sela" i  "grada". Ekipa "sela" slavila je rezultatom 6:5. Nastavak programa uslijedio na središnjoj pozornici gdje je, s početkom u 20 sati, pred brojnom publikom, odigrana predstava "Rodijaci" autora Petra Miloša, u kojoj su nastupili glumci mostarskog HNK Velimir Pšeničnik-Njirić i Miro Barnjak.

Nakon predstave, u ime domaćina, okupljenima se obratio član Organizacijskog odbora Izbičijade Vjekoslav Draškić, a potom i načelnik Općine Miro Kraljević, pokrovitelj ove manifestacije, koji je izrazio posebnu pohvalu u organizaciji, te službeno proglasio ovogodišnju Izbičijadu otvorenom.

Rubrika: 

Orila se sočna ganga Slivanjskom kotlinom, čule su se gusle sve do Biokova, ples mladih plesača oduševljavao je mnoštvo. To je samo mali dio prekrasnog ugođaja Dvanaestog Ganga festa Slivno 2012. održanog u subotu na večer na školskom igralištu u Slivno.

U organizaciji udruge žena Slivanjka, u Slivno je pristiglo tridesetak raznih gangaških i folklornih skupina ne samo iz Imotske krajine, već i iz mnogih mjesta Splitsko-dalmatinske županije.

Davno je Slivanjski festival narodne pjesme i običaja prešao granice Imotske krajine. Vidjelo se to, ponajbolje u subotu, kada se na malom igralištu okupilo oko pet tisuća duša, a na drvenoj bini prodefiliralo više od stotinu izvođača. Ako je već blagdan Svetoga Trojstva, najveći događaj u godini dana u Slivnu, Ganga fest je odmah iza toga.

Rubrika: