Arhiva sadržaja - Kolovoz 13, 2012

I ove godine dan poslije blagdana Velike Gospe, tj. 16.08. (u četvrtak) na Izbičkom polju održati će se Izbičijada.
Program Izbičijade započinje u 18 sati nogometnim susretom između ekipe Mjesne zajednice Izbično i ekipe iseljenih Izbičana. U nastavku će slijediti natjecanje u starim športovima.

Kulturno zabavni program započinje u 20 sati humorističnom predstavom "Rodijaci" autora Petra Miloša a u izvedbi fantastičnih glumaca HNK iz Mostara Velimira Njirića Pšeničnika i Mire Barnjaka, nakon čega slijedi program s kulturno-umjetničkim društvima.

Nastupiti će članovi domaćeg društva HKUD-a Brda te gostiju HKUD-a Turčinovići iz Turčinovića, HKUD-a Vrila iz župe Mostarski Gradac i HKUD-a Sveti Ante iz Cima.

U zabavnom dijelu programa će nastupiti glazbeni sastav "Treća smjena" koji će se uz ugostitelje pobrinuti za dobru atmosferu u Izbičkom polju.

Više: izbicno.info

Rubrika: 

Cista Velika, 12. kolovoz 2012. - Dalmatinska zagora nudi puno toga za ljetni odmor, a jedno od mjesta koje dobiva sve više pozornosti je Cista Velika koja svojom bogatom kulturnom i sakralnom baštinom ima što ponuditi žednima kulture i tradicije.

Kao i svake godine povodom Dana pobdjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreb izražavajući zahvalu svima koji su doprinjeli i doprinose očuvanju vrijednosti kraja organizirali su po šesti put festival gange, rere, bećaraca, ojkalice i tradicijska glazbala.

Na lokalitetu Zadužbina (bunar) nastupilo je preko dvije stotine izvođača iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Mnoge nazočne posjetitelje uz bogati scenski nastup KUD-ova, gangaša, reraša oduševili su nastupi mladih izvođača do 25. godina koji su  gangali i svirali na tradicijskim glazbalima.

Pored izvođača nastupio je i glumac-imitator Denis Bašić koji je izveo monodramu "Put duvandžija" imitirajući poznate javne osobe iz života Hrvatske a sve vezano uz Imotsku krajinu i dijelove stvarnog života i zbivanja u bližoj prošlosti.

Pri kraju festivala svim posjetiteljima i onima koji nisu mogli biti nazočni zahvalio se Frane Rojnica u ime Kluba, a prije toga gđa Višnja Goljački ravnateljica POU Zaprešić zahvalila se na suradnji i spoju sjevera i juga Hrvatske.

Nastavilo se plesati, gangati i svirati do kasno u noć, a cijeli program je vodila Lejdi Oreb.

Znanosti o lijepom kaže se da je bit ljepote jedinstvo u raznolikosti. Upravo ta raznolikost ljepote kulture izričaja dogodio se Cisti Velikoj, a isti možete vidjeti u fotogaleriji.

>> Fotogalerija 6. festival gange, rere, bećarca, ojkalice i tradicijskih glazbala <<.

Foto: Roko Pavlinušić, Matej Kaić, Jakov Ančić, Mladen Milošević, Ante Arbanas