Arhiva sadržaja - Kolovoz 12, 2012

Zadruga 'Vridne ruke žena Cetinskog kraja' nastavlja sa organizacijom zanimljivih manifestacija. U sklopu blagdana Velike Gospe od 13. do 15. kolovoza kod spomenika fra Pavlu Vučkoviću odražat će 'Sajam dote i radova vridnih ruku žena Cetinskog kraja'.

Pored promotivne i prodajne komponente sajam će imati i edukativni karakter. Tako će se na sajmu prezentirati izrada dote – vezenje, kukičanje, spremanje, šivanje narodnih nošnji, šivanje etno torbi, i tkanje. Posebno će se prezentirati dota za prvu bračnu noć.

Cilj sajma je na jednom mjestu okupiti sve proizvođače etno predmeta - rukotvorina, kod mladih parova popularizirati upotrebu autohtonih proizvoda i rukotvorina te pokazati vrijednost, funkcionalnost i ljepotu proizišlu iz baštine Cetinskog kraja. Organizatorice sajma ističu kako im je želja animirati što više žena iz Sinja i cijeloga Cetinskog kraja da se bave izradom autohtonih proizvoda, a Zadruga će ih pokušati približiti ciljanom tržištu.

Rubrika: 

Uoči blagdana Velike Gospe, i ove godine će tisuće hodočasnika dana 11/12. i 14/15. kolovoza 2012.godine tradicionalno hodočastiti Gospi Sinjskoj gdje se 15. kolovoza 2012.godine održava središnja vjerska svečanost.

Prema prosudbi i dosadašnjim iskustvima, najveći broj hodočasnika očekuje se sa područja Splita, Solina i Kaštela koji će se kretati ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis), zatim ispod nadvožnjaka Kurtovići cestom kroz industrijsku zonu Podi uDugopolju do izlaza na državnu cestu D-1 istočno od tunela Orgus na Križicama, te dalje cestom D-1 Dicmo-Brnaze-Sinj, ali i sa područja Imotskog, Makarske i Omiša, koji će se kretati D-60 (Imotski-Cista Provo-Trilj-Brnaze), ŽC 6148 (Bisko-Trilj), D-62 (Šestanovac-Blato na Cetini) i ŽC 6150 (Blato na Cetini-Nova Sela-Ugljane).

Zbog sigurnosti hodočasnika te sigurnog i neometanog odvijanja prometa upozoravamo hodočasnike za kretanje isključivo gore navedenom trasom te zabranu kretanja autocestom A-1 (Vrpolje-Dugopolje-Šestanovac-Ravča) i cestom D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje-Križice), na obvezno kretanje uz lijevi rub kolnika, kretanje u kolonama odnosno grupama, preporučujemo da odjenu svjetliju odjeću i obuću, ponesu svjetleće baterijske lampe zbog bolje uočljivosti, te da poštuju upute i naredbe prometne policije.

Rubrika: 

Pred brojnom publikom sinoć je u Sinju po šesti put izvedena predstava 'Opsada Sinja 1715. godine'. Predstava je održana u okviru manifestacije 'Dani Alke i Velike Gospe', a u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja i Sinjskog pučkog kazališta.

Uprizorenje bitke iz 1715. godine počelo je na sinjskoj Pijaci, a zatim su se glumci i mnogobrojna publika preselili na tvrđavu Grad, na kojoj se i odvijala bitka za Sinj.

Tekst za predstavu 'Opsada Sinja' napisao je Sinjanin prof. Velimir Borković, a i ove godine režiju je potpisao Rade Perković. U ovogodišnjoj predstavi sudjelovao je šezdesetak glumaca i statista, članova Sinjskog pučkog kazališta, HGSS-a iz Splita, KUD Sinj i Dramski studio Ilirik iz Splita.

Rubrika: 

Stranice