Arhiva sadržaja - Svibanj 8, 2012

SVI  zaJEDNO – HRVATSKO NAJ

U programu će sudjelovati više od 200 izvođača: Sinjski alkari, Halubajski zvončari, Dubrovački trombunjeri, Kraljice iz Gorjana, čipkarice s otoka Paga i iz Lepoglave...

Riječ je o jedinstvenom modno – scenskom programu u kojem ćemo staviti naglasak i predstaviti na jednom mjestu našu  nematerijalnu baštinu upisanu na UNESC-ovoj listi svjetske nematerijalne baštine.

Rubrika: 

Akademski kipar Stipan Kujundžić, rodom iz Imotskog, sinoć je u galerijskom prostoru Likovne udruge "Zadart", čiji je uostalom i član, zadarskoj javnosti predstavio svoju novu izložbu "Glazbala". Uz autora izložbu je svečano otvorio njezin kustos Mario Beusan, inače profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ovom su zanimljivom izložbom, kako stoji u njezinu katalogu, prezentirani su rezultati autorovog višegodišnjeg istraživanja istočnjačke narodne glazbene baštine gudalačkih instrumenata, jednako kao i glazbala u regiji. Unutar brojnih glazbenih instrumenata on se posebno fokusira na izvorne gusle Imotske krajine, na učenje i savladavanje njihove gradbene tehnike te, prije svega, na kiparsko promišljanje njihovog oblikovanja.

Rubrika: