Arhiva sadržaja - Svibanj 2012

Svibanj 30

Slavonski Brod bit će prvi grad u Hrvatskoj, jedinstven i u svijetu, s muzejom tambure! U zapadnom dijelu brodske Tvrđave oživljen je još jedan kazamat koji je Grad dodijelio Brodskoj udruzi tamburaša, čime se napokon ostvaruje ideja o hramu nacionalnog glazbala u tom gradu.

– Muzej smo zamislili u devet dijelova. Osim najstarijih tambura, bit će izloženi i notni i slikovni materijali, publicistika, predstavljen glazbarski obrt, slušaonica i suvenirnica. Smisao je da to ne bude klasičan muzej, već živi prostor za izložbe, koncerte, seminare – rekao je predsjednik udruge Krešimir Dokuzović i dodao kako se nada da će muzej biti otvoren već u rujnu. Lani je iz kapelanova stana iseljen mini muzej tambure, a ideja veće inačice sve dosad je stajala. Začetnik projekta, maestro Mihael Ferić, smatra da je Brod idealno mjesto za otvaranje prvog muzeja tambure u nas.

Rubrika: 

Rebel Hero regionalna je  igra za iPhone koja stiže iz produkcije tvrtke BarbaricCo, a riječ je o ‘akcijskoj’ igri u kojoj morate spašavati svoje voljenje i svoju zemlju! Igru je od početka pratila kontroverza, obzirom da je originalna glazba u pozadini ‘ganga’. Apple je glazbu ocijenio kao ‘vrijeđajuću’, ali je nakon intervencije autora igre, koji su objasnili kako je riječ o tradicionalnoj glazbi, igra  ipak odobrena i može se preuzeti u Apple storu.

Radnja igre smještena je u Hercegovinu i Dalmaciju, a radi se o Hajducima. Developer igrice, Stjepan Barbarić (u čijem su timu još i Ante Galić te Nikola Galić), kaže kako su htjeli napraviti ‘originalnu igru s originalnom pričom’, obzirom da ‘ne znaju puno o zombijima’, odnosno – ne žele biti kao svi drugi.

Kako to izgleda možete pogledati u filmiću:

Izvor: Netokracija.com

Rubrika: 

Svibanj 28

U nedjelju se u Žderinom docu u Vinjanima Donjim kod Imotskog održalo zanimljivo natjecanje u košenju trave. Osim toga, mnogobrojni posjetitelji mogli su vidjeti kako se vrši sijeno, izvlačili su se i  drveni balvani uz pomoć konja, potezao se konop, pjevala se ganga, čule su se gusle, naravno, sve to uz jelo i piće na otovrenom.

Organizator ovog zanimljivog događaja je Udruga vlasnika i ljubitelja konja Imotski na čelu sa Čedom Lizatovićem i Stankom Rebićem, a pokrovitelj je Turistička zajednica Imotskog.

Najbolji i najbrži kosac natjecanja je Stanko Rebić ispred Željka Đuzela i Nede Tolića, a svi sudionici i posjetitelji se nadaju da će ovakva natjecanja i nekadašnjeg načina života postati tradicijom sa sve bogatijim sadržajima idućih godina.
Tekst i foto: Luka Kolovrat

Rubrika: 

Stranice