Arhiva sadržaja - Travanj 9, 2012

Tradicijski uređena kuća u središtu Zagreba sa etno zbirkom predmeta iz cijele Hrvatske donosi nam duh prošlosti i dočarava kako se živjelo prije više od stotinu godina. Svi predmeti i namještaj su izvorni, među kojima je i tkalački stan, kameni žrvanj, lončarsko kolo te mnogi ručni radovi. Ime "Materina priča" kuća je dobila u spomen na sve žene koje su kroz pokoljenja njegovale stare običaje i vještine u izradi tekstila i odjeće te ih prenosile na mlađe generacije.

Posjetili smo Hrvatsku etno kuću "Materina prča“ u Zagrebu gdje su nam članice uduge Petrine pletilje demonstirale tradicionalno ukrašavanje pisanica. Brojni posjetitelji mogli su gledati kako nastaju bogato ukrašene šarene pisanice sa tradicijskim motivima iz cijele Hrvatske, a najviše su se oduševila djeca.

Što su vješte i spretne ruke radile, pogledate u fotogaleriji.

Rubrika: 

"Što tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!" (Lk 24, 5 - 6)

Na ovaj dan, u crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga tek naknadno prepoznali, kada je lomio kruh. Biblija pripovijeda kako su Isusovi učenici teško podnijeli Isusovu muku i smrt. Mnogi su bili neutješni i uplašeni, nisu razumjeli što se dogodilo. Mnogi su se iz Jeruzalema vratili u svoja mjesta. Tako su se i dva Isusova učenika vraćala u Emaus. Dok su razgovarali pridružio im se Isus, no oni ga nisu prepoznali. Isus ih je upitao o čemu razgovaraju i zašto su žalosni. Znao je što ih muči, ovim pitanjem pozvao ih je, da se izjadaju. Dok su pričali došli su do Emausa. Isus je želio otići, ali su ga molili da ostane s njima, jer večer je i uskoro će noć. I dalje nisu znali da je to Isus. Zajedno su sjeli za stol. Isus je uzeo kruh, izrekao blagoslov, razlomio kruh i pružio im. Tada su ga prepoznali, a Isus im iščeznu s očiju.

Rubrika: