Arhiva sadržaja - Ožujak 10, 2012

BEČ, 9. ožujka 2012. - Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i austrijska ministrica kulture, umjetnosti i obrazovanja Claudia Schmied otvorile su u petak navečer u palači Porcia u Beču izložbu "Nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske upisana na Listi UNESCO-a" naglasivši izvrsne i prijateljske odnose Hrvatske i Austrije posebice u kulturi i umjetnosti.

"Danas je za nas dvostruko veselje jer prezentirano najbolje dijelove kulturne baštine na listi UNESCO-a, a drugi razlog je što je Hrvatski sabor danas ratificirao pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom na što smo ponosni", rekla je ministrica Zlatar Violić.

Dodala je da ova izložba prikazuje specifičnosti, tradiciju i različitost hrvatske baštine, što je povijesni kontinuitet što se prenosi s generacije na generaciju, a da je jedna od prednosti hrvatskog identiteta njegova raznolikost.

Podsjetila je kako je s 12 kulturnih dobara upisanih na UNESCO-ovu listu nekulturne baštine Hrvatska od svih europskih zamalj najzastupljenija na toj listi. Najavila je kako se može očekivati skoro uvrštavanje hrvatske dalmatinske pjesme i korčulanska moreška na UNESCO-ovu listu nematerijalnih dobara.

Rubrika: