Arhiva sadržaja - Ožujak 2012

March 31

Plitvice, 31. ožujka 2012. - Navršila se 21 godina od pogibije prvog hrvatskog redarstvenika, Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata, koji je poginuo na Uskrs 31. ožujka 1991. Danas na Plitvicama u nazočnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i drugih dužnosnika te mnogobrojnih predstavnika MUP-a i Oružanih snaga Republike Hrvatske obilježeno je sjećanje na Krvavi Uskrs na Plitvicama.

Na Uskrs 1991. godine postrojba za posebne namjene kreće se prema Plitvicama, a na cesti balvani, barikade i pucnjava. Iako su hrvatski redarstvenici tog jutra uspostavili red, Hrvatska će ovaj dan pamtiti kao dan kad je pala prva žrtva Domovinskog rata.

Rubrika: 

March 27

Poštovani!
Prijavljujemo se za nastup na 6. festivalu „Uz gangu i bukaru“ u organizaciji Vašeg kluba kojeg organizirate i ove godine, 11.8.2012. godine na prekrasnom lokalitetu Zadužbina u Cisti Velikoj.
Sve pohvale i iskrene čestitke za organiziranje ovog jedinstvenog projekta na očuvanju hrvatske tradicijske kulture. Nadamo se da će ove godine organizacija biti još i bolja kao i razumijevanje te potpora ovom hvale vrijednom projektu od strane svih relevantnih čimbenika; lokalne i županijske samuprave te Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a mi nudimo našu potporu u svakom pogledu.

Naziv društva: KUD TIJARA
Adresa: 21245 Tijarica
Broj članova: 25-30
Kategorija: Rera, igre u kolu, tradicijski instrumenti
Muška pjevačka grupa: Bože Marasović, Mate Sablić, Albin Pavić

Ženska pjevačka grupa: Anka Omrčen, Šima Čović, Matija Marasović

Igre u kolu: Antonija Sučić, Lovre Sučić, Ivana Bota, Martina Bota, Iva Škaro, Anita Pavić, Martin Mario Pavić, Šimun Žaper, Ivana Bravić, Marija Bravić, Anita Omrčen, Ivan Omrčen,
Marko Omrčen, Marija Omrčen, Mario Omrčen, Marijo Čović, Bože Vojković, Ante Vojković,
Mirna Vojković, Ivan Vojković, Karolina Vojković, Jure Vojković

S poštovanjem!

Voditeljica, Ana Bravić

March 23

U Imotskom smatraju kako je poznata balada zapravo istinita, tragična priča.

Poštovatelji balade Hasanaginica u Imotskoj krajini smatraju da su, osmanskim dokumentima i mletačkim kartama te dokumentima iz fratarskih samostana, dokazali kako je priča zapravo istinita.

Tvrde i da su pronašli tačnu lokaciju zbivanja te porodične tragedije podno Biokova, u Zagvozdu.

Uz to, u Imotskom podižu spomenik baladi Hasanaginici, jer je zabilježena na području Dalmatinske zagore.

Tek nakon mnoštva stranih prijevoda ušla je u ovdašnje književnosti.

Novinar Al Jazeere Ivan Pavković posjetio je mjesto u Zagvozdu na kojemu su, uvjeren je Mijo Milas, bili dvori Hasan-age Arapovića, kao i mjesto smrti Hasanaginice.

Rubrika: 

Stranice